208 получи 5 звезди на тестовете Euro NCAP

Проектът 208 имаше за цел да създаде кола, която е компактна, просторна, икономична и сигурна
по статията работи: Елица Елефтерова
208 получи 5 звезди на тестовете Euro NCAP
Снимка: Peugeot

Компактните външни размери и просторното купе на 208 го превръщат в удобен за управление, особено в градски условия, и едновременно с това много комфортен автомобил. Друго предимство на новата архитектура е намаляването средно със 110 кг спрямо предходното поколение на теглото в полза на разхода на гориво и емисиите на СО2. Олекотяването на 208 позволява намаляване на експлоатационните разходи и допринася за повишаване на сигурността му : всеки спестен килограм означава по-малко енергия при удара, която трябва да се разсее.

Тази година, международната агенция Euro NCAP прилага нова скала за оценяване, която прави получаването на звездите още по-трудно.

При тези строги изисквания, 208 е първият автомобил в сегмента си, получил 5 звезди или най-висока оценка. Той гарантира безопасност на всички свои клиенти: още първото ниво на гамата (Access) е оборудвано серийно с ABS, ESP, 6 въздушни възглавници, фиксатори Isofix на задните места, регулатор ограничител на скоростта, индикатор за непоставен колан на предните места, прибираща се кормилна колона, активна стъпенка... Структурата също участва в защитата на пътниците : алуминиева греда, която поема енергията на удара, стомана с висока и много висока граница на еластичност...

Резултатът от теста Euro NCAP е най-доброто доказателство за нивото на активната и пасивната безопасност на 208. Новата архитектура на мястото на водача, свързана с елементи, които играят много важна роля за безопасността, улеснява управлението.

Приближавайки информацията до погледа на водача, високото бордно табло съкращава времето, през което той не следи пътя. Това, както намаленото тегло и малкият волан, повишават маневреността на автомобила и точността на управлението

 реклама