14 български сомелиери се състезаваха за "Чашата на триумфа"

Дебют на националния конкурс "Най-добър сомелиер за 2012" в рамките на Винария 2012
по статията работи: Лиляна Бончева
14 български сомелиери се състезаваха за "Чашата на триумфа"
Снимка: I & V Communications

За седми пореден път Българската асоциация на сомелиерите организира конкурс за "Най-добър сомелиер на България за 2012” съвместно с винарска изба Катаржина Естейт. На 17 март конкурсът дебютира в рамките на Винария в гр. Пловдив, където тримата финалисти – Веселин Денизов, представител на ресторант " Форум”, Петрана Груева – ресторант "Рубаят", и Веселин Денизов – ресторант "Четири сезона", се включиха в усилена надпревара.

Това беше първият кръг на конкурса, като продължението ще е през месец юли в Бургас и месец ноември в София.

По време на регионалните кръгове на конкурса, сомелиерите ще бъдат оценявани по следните параметри:

Първата фаза ще представлява тест с въпроси по енология и сомелиерство, дегустация, органолептичен анализ – разпознаване на две бели и две червени вина; дегустация на високоалкохолни напитки в чаши от червено стъкло и разпознаването им.

Втората фаза ще включва избор на трима финалисти, които ще бъдат изправени пред публиката, за да покажат своите дегустационни умения. Те ще трябва да разпознаят за определено време от журито едно бяло и едно червено вино. Ще трябва да се представят техните технически характеристики, също така в чаши от черно стъкло ще трябва да се дегустират 5 спиртни напитки; ще се предлага 5 степенно меню с подходящи храни; ще се декантира отлежало вино и ще се сервира шампанско.

През всички тези фази минаха и финалистите в град Пловдив. След оспорвана битка, титлата за "Най-добър сомелиер за 2012", бе връчена на Вихрен Велков. Той ще представи своя регион на финала в град София. Второто място бе заето от Петрана Груева, а третото от Веселин Денизов. Почетни грамоти за участие в жури и на всички състезатели бяха връчени лично от Цветелина Николова – генерален мениджър на "Белведере България" и "Катаржина Естейт".

На победителя в националния сомелиерски конкурс ще бъде присъдено званието "Най-добър сомелиер на България за 2012”, а по време на традиционния бляскав бал на "Катаржина Естейт" през м. ноември, ще му бъде връчен официално и трофеят на конкурса "Чашата на триумфа” – символ на висок професионализъм и познания в сферата на сомелиерството.

За "Катаржина Естейт"

Катаржина Естейт е една от най-награждаваните български изби на международната винена сцена. За 2012 година е представила България с изключителните си вина на най-престижните винени конкурси като Vinalies International Paris, Chardonnay  du Monde France, China Wine& Spirit  Awards и е носител на най-високи отличия.

Катаржина Естейт се намира в един от най-благодатните райони за отглеждане на лозя в България и Европа.

Избата е разположена в най-южната част на България, на 2 км от с. Мезек и на около 7 км от Свиленград, в подножието на Източните Родопи. Местността е хълмиста, много живописна и все още прелестно дива. В различните части на имението почвите са лесивирани канелени горски (Chromic luvisol), излужени канелени горски (Eutric cambisol) и рендзини (Rendzina).

Климатът е умереноконтинентален, със силно средиземноморско влияние.

Катаржина Естейт се намира в района с най-продължително слънчево греене, като през вегетационния период температурната сума достига 4000° C. Благоприятните условия за развитие на реколтите, правят вината на Катаржина все по-добри. За изминалата 2011 годин, избата бележи висок ръст в своите продажби. За всички почитатели на нейните вина, тази година ще ги изненада и с нови.

 реклама