13 приемни семейства до момента с подкрепа по проекта „Приеми дете. Създай бъдеще” на Мтел

Близо 300 са желаещите да станат приемни родители от началото на годината
по статията работи: Петър Чернев
13 приемни семейства до момента с подкрепа по проекта „Приеми дете. Създай бъдеще” на Мтел
Снимка: М-Тел

13 са приемните семейства до момента, които получават допълнителна финансова подкрепа по програмата "Приеми дете. Създай бъдеще” на Мтел. В тях са настанени 14 деца на възраст от 2 месеца до 16 години. От тях три са с увреждания, а едно семейство е поело грижата за две сестричета. Според данни на Агенцията за социално подпомагане от началото на годината до момента желаещите да станат приемни родители са близо 300.

Паричната помощ, която Мтел предоставя на първите 100 утвърдени приемни семейства, кандидатствали през 2012 година, е в размер на 100 лева месечно в продължение на една година. Двойна е подкрепата за родителите, приели в дома си дете с увреждания. Семействата, поели грижата за братчета и сестричета, също получават 200 лева на месец, като средствата за тях се осигуряват от служителите на телекома.

Общият брой на утвърдените семейства в страната е 1291, като за периода 1 януари-30 септември 2012 година броят им е 269. От тях 45 са доброволни, а 106 - професионални. Броят на настанените деца за същия период от време е 225.

Приемната грижа е възможност за децата, лишени от грижите на собствените си родители, да израснат в среда, близка до семейната, да усвоят социални модели на поведение и да развият своя потенциал за независим живот. Развитието на "социалната услуга”, като алтернатива на институционалното отглеждане на деца, е изключително важен елемент от реформата на настоящата система.

Партньори на проекта "Приеми дете. Създай бъдеще” са Министерство на труда и социалната политика, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум и Държавна агенция за закрила на детето.

 реклама