"Тракия Икономическа Зона" със специален приз от Бизнес Оскарите  3

VIP Business Awards 2017 отново ще отличи инвестициите и иновациите в образованието
по статията работи: biznews.bg
"Тракия Икономическа Зона" със специален приз от Бизнес Оскарите

Специално отличие за връзката на бизнеса с образованието ще получи утре по време на церемонията за Бизнес Оскарите "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/ - най-мащабната индустриална зона на България. 

 Събитието VIP Business Awards 2017, което се организира за трета поредна година от VIP COMMUNICATION, ще обедини значимите постижения в икономиката ни на 9 март 2017 г. от 20 ч в зала Амбасадор на хотел Рамада Пловдив Тримонциум.

Екипът на "Тракия икономическа зона" организира първите по рода си срещи между бизнеса, учебните заведения и институции, местната и държавната власти. Последната от тях бе на 27 февруари със служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков, по време на която бяха показани успешните практики в ТИЗ във връзката бизнес – образование и дискутирани щекотливи въпроси. 

В ТИЗ вече 12 години работи успешно българският модел във връзката бизнес-образование. През 2005 г. КЦМ стартира програма "Един от нас" с Професионална гимназия "Цар Иван Асен Втори" в Асеновград, за задоволяване потребностите от кадри със средно образование и по този начин спаси паралелката по металургия – единствената в страната.

Една от основните цели на екипа на "Тракия икономическа зона" е да сближава бизнеса с образованието, за да може образованието да "произвежда" необходимите за бизнеса кадри. В тази връзка се насърчават провеждането на стажове и практики в предприятията – на ученици от професионалните гимназии и на студенти от висшите учебни заведения. Фондация Бауерзакс в партньорство с "Либхер – Хаусгерете Марица” ЕООД стартира програма за ранна кариерна мотивация и ориентация, насочена към 300 ученика от професионалните гимназии в областите Пловдив и Пазарджик.
Относно квалифицираната работна ръка "Тракия икономическа зона" работи по проекти с общините и фирмите за преодоляването на този проблем. Именно екипът на зоната инициира нов, иновативен подход в "отглеждането" на кадри. С община Марица и английската фирма "Уилям Хюз" се създаде опция за подготовка на точно определени специалисти в училището в Калековец. С немската компания "Мекалит" и община Куклен се прилага същата политика за местното училище.
На 29 септември 2016 г. заедно с Министерството на образованието и науката, Община Пловдив и Industry Watch Bulgaria екипът на "Тракия икономическа зона" обяви старта на първия Образователно-индустриален борд. Неговата цел е да свърже плановете на работодатели и професионални гимназии, за да отговори на увеличеното търсене на човешки ресурс.
"Тракия икономическа зона" /ТИЗ/ е най-мащабната индустриална зона на България не само по площ - 10 700 000 м², но и по реализирани в рамките на 20 години над 1.1 милиард евро инвестиции. През 2013 г. шестте индустриални, търговски и логистични зони в района на Пловдив / "Марица", "Раковски", "Куклен", Индустриален парк "Пловдив", Парк "Иновации" и Агроцентър "Калояново" /, които се развиват от "Сиенит Холдинг" АД, "КЦМ 2000" АД, израелски и италиански партньори, бяха обединени под общия бранд.

Сред номинираните за Бизнес Оскарите са и лидери в производството с международен пазар като БЕЛЛА България, Рефан, както и един от най-мащабните инвеститори у нас - Кепитъл Холдинг Груп АДСИЦ. 

 Една от най-бързо развиващите се малки общини в България - Мирково, която успешно подпомага и бизнеса в региона, получи заслужена номинация от Бизнес Оскарите. 

 реклама