„Овергаз Изток” АД с 1500 клиенти във Варна

Над 1400 от тях са домакинства, останалите - административни сгради и промишлени предприятия
по статията работи: Нели Минчева
„Овергаз Изток” АД с 1500 клиенти във Варна
Снимка: sxc.hu

В началото на ноември 2011 година във Варна бе подписан поредният договор за пакетната услуга за газификация HomeLine и така клиентите на газоразпределителната компания "Овергаз Изток” АД в Морската столица станаха 1500. Над 1400 от тях са домакинства, 80 са обществено административни сгради, 12 са газифицираните промишлени предприятия.

Дължината на изградената от "Овергаз Изток” АД газова инфраструктура във Варна е 133 километра. По този показател градът е на 1-во място в Източна България и на 2-ро място в страната, единствено след София. Трасето дава възможност на 23 хиляди домакинства да се възползват от предимствата на икономичното и екологично гориво.

Едни от най-големите потребители на синьо гориво в Морската столица са трите асфалтови бази, Икономическият и Техническият университет, Стоматологичният факултет, завод "Дружба”, комплексът "Гранд Хотел Варна”, болницата "Света Анна” и 2 метанстанции в града.

Всички те ще пестят от сметките си за енергия и през тази зима, защото преминаха от мазут, нафта и електричество на природен газ. До момента през 2011-та икономиите им достигнаха 12,3 милиона лева. Най-много спести общественият сектор – 6,9 милиона лева, следват промишлеността с 5 милиона лева и домакинствата – 415 хиляди лева (средно 29 лева месечно на потребител).

Припомняме ви, че в момента един киловатчас енергия, произведен с природен газ, струва за домакинствата, клиенти на Овергаз Изток, 11,9 стотинки, а за стопанските потребители – от 9,5 до 11,5 стотинки за киловатчас, в зависимост от индивидуалната им тарифа. За сравнение – същото количество енергия, произведено с мазут, струва в момента 18,3 стотинки, с електричество – 16,1 стотинки, а с нафта за отопление – 24,3 стотинки.

 реклама