„Овергаз Запад” АД продължава да газифицира обществени сгради в Кюстендил

В момента Овергаз има над 2200 обществено административни клиенти в цялата страна
по статията работи: Нели Минчева
„Овергаз Запад” АД продължава да газифицира обществени сгради в Кюстендил
Снимка: БК Овергаз

В края на октомври 2011 година екипите на "Овергаз Запад” АД присъединиха към мрежата на компанията нови 3 обществени заведения в центъра на Кюстендил – социална трапезария, както и два клуба на хора със зрителни и двигателни увреждания. Сградите вече ползват синьото гориво и така пестят от разходите си за отопление.

Очаква се до средата на ноември на газ да минат и православния храм "Св. Димитър”, както и сградата на Административния съд в града, където синьото гориво вече беше пуснато за задължителните 72-часови проби.

Така компанията продължава да изпълнява един от приоритетите си – газификацията на сградите в публичния сектор. В момента Овергаз има над 2200 обществено административни клиенти в цялата страна (70 в Кюстендил) и разчетите показват, че това са едни от първите желаещи да ползват евтиното и икономично синьо гориво, щом газовата инфраструктура достигне до вратата им.

В Кюстендил тази мисия е почти изпълнена. Единствената общинска сграда, която все още не ползва природен газ, е 4-то Основно училище "Иван Вазов” в квартал "Изток”. Газификацията му влиза в плановете на компанията за 2012-та година. За тогава е заплануван да се включи и новият балнеосанаториум в града, който в момента се строи.

Икономиите от сметки за енергия на обществено административния сектор в Кюстендил, който ползва синьо гориво, за деветмесечието възлизат на 1,25 милиона лева. Спестените суми се дължат на голямата разлика в цената за киловатчас енергия, произведен с природен газ и такъв, произведен с мазут, нафта и електричество.

В момента клиентите на "Овергаз Запад” АД, плащат от 9,5 до 11,4 стотинки за киловатчас, в зависимост от индивидуалната си тарифа. Същото количество енергия, произведено с мазут, в момента струва 18 стотинки, с нафта за отопление – 23,2 стотинки, а с електричество – 21,9 стотинки.

 реклама