"Критически илюзии" от последните 40 години издаде проф. Огнян Сапарев

Премиерата е на 9 март в Аудитория 6 на ПУ „Паисий Хилендарски”, в началото на 2013 г. ще излезе от печат и последният трети том на книгата
по статията работи: Лиляна Бончева
"Критически илюзии" от последните 40 години издаде проф. Огнян Сапарев
Снимка: Mega Communication

Статии и анализи, писани в продължение на повече от 40 години, включва двутомникът "Критически илюзии” на преподавателя от Пловдивския университет проф. дфн Огнян Сапарев. Книгите съдържат кино и литературна критика и теория, както и единствените у нас анализи на фантастика и масови комуникации. Това обяви на предпремиерното представяне на томовете ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски” доц. д-р Запрян Козлуджов.

Интересен е фактът, че заради честните мнения на Огнян Сапарев в статиите му, голяма част от тях не са били публикувани навреме или изобщо през изминалите 40 години. Дебютът им сега не е закъснял, защото те засягат вечните теми, коментира Иван Гранитски, директор на издателство "Захарий Стоянов”, публикувало двутомника.

Първият том предлага избрани "критически илюзии” от периода 1967 – 2008 година. Написаното е своеобразен професионален отчет за едно не прекалено активно, но характерно присъствие в динамичния ни културен – критически и теоретически, процес. Благодарение на дистанцията на годините читателите лесно ще оценят неизбежните увлечения, достойнства и слабости на обхванатата епоха. И в някои случаи ще се удивят на тяхната актуалност.

Характерен за автора е стремежът литературната творба да се разглежда в по-широк социокултурен и естетически контекст. За никого не е тайна, че днес вече не може да се пренебрегва взаимодействието на литературата с масмедиите, тяхното противопоставяне и допълване.

Вторият том на "Критически илюзии” на Огнян Сапарев предлага изключително пъстра картина – подбор от литературна критика, кинокритика, медийна теория и практика, естетически ракурси към най-различни проблеми; пионерски разработки върху масовата култура у нас и едно от първите български изследвания на научната фантастика като литература. И всичко това – в историческата и естетическа динамика на няколко десетилетия.

Включените няколко десетки вестникарски публикации с неизбежен публицистичен привкус са тест за критико-теоретическата проницателност на автора. И особено достойнствата на неговата реална гражданска позиция – неща, което иначе може лесно да бъде прикрито зад академичния жаргон.

Включените текстове защитават интердисциплинарния подход и рефлексия на автора си, стремежа му да вижда явленията в по-широк социокултурен контекст на медийно взаимодействие. Това е сполучлив опит да се преодолее самодоволното затваряне на различните гилдии в техните професионални "резервати”.

В началото на 2013 г. предстои да излезе от печат и трети том на книгата, казаха от издателството.

Премиерата на "Критически илюзии” е на 9 март от 17:30 часа в Аудитория 6 на Ректората. На нея освен автора проф. дфн Огнян Сапарев и издателя Иван Гранитски, ще присъстват преподавателят от Филологическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски” проф. Владимир Янев и културологът проф. Иван Стефанов.

Проф. дфн Огнян Сапарев е български филолог и литературен критик. В момента е преподавател в Катедра "Критическа и приложна социология” на Философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски”. В периода 1993 – 2003 г. той е ректор на Пловдивския университет. Бил е председател на БНТ (1991 г.), а от 2001 до 2004 – депутат в 39-ото Народно събрание. Член е на Съюза на българските филмови дейци и на Съюза на учените в България. Владее полски, руски и немски език.

 реклама