„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще участват в InnoTrans 2012

Най-голямото търговско изложение за транспортна техника и технологии ще се проведе в Берлин през периода 18 – 21 септември
по статията работи: Александър Димитров
„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще участват в InnoTrans 2012
Снимка: Булфото

На изложението "БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще представят устройство, осигуряващо лесен достъп на хората със затруднена мобилност до железопътния транспорт. Устройството е разработено по проект "Pubtrans4all” – "Обществен транспорт – достъпност за всички”, средствата за който са осигурени от Седма рамкова програма на Европейската комисия.

През м. август 2012 г. прототипът на помощната система беше монтиран в специализиран пътнически вагон за превоз на трудноподвижни лица, собственост на националния железопътен превозвач, и тестван по железопътната инфраструктура на РБългария в участъка София – Плевен – София.

За представянето на вагона и устройството на InnoTrans 2012 е осигурено място на 10-и коловоз в откритите площи на панаира. "БДЖ – Пътнически превози” ЕООД са ангажирали и специално направена за целта рампа, която да имитира наличието на перон до вагона.

По време на изложението InnoTrans 2012 представители на българския железопътен превозвач ще осигуряват безпроблемното функциониране на всички системи на пътническия вагон и монтираното в него устройство.

***

"БДЖ – Пътнически превози” ЕООД участват като пълноправен партньор в международен Консорциум за реализацията на проекта "Pubtrans4all” – "Обществен транспорт – достъпност за всички”. Партньори в Консорциума са 13 фирми и организации, сред които: "БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, Национална компания "Железопътна инфраструктура”, Австрийските национални железници, Швейцарските федерални железници, Унгарската държавна железопътна компания, Словенските железници, "Bombardier Transportation”, "Транспортни системи” – "Siemens”, Виенския технологичен университет-Институт за железопътна техника, Белградския университет-Факултет по машиностроене и др. Главен координатор на проекта е фирма Rodlauer Consulting – Австрия. Устройството е предназначено за използване в UIC – вагони.

Основна цел на проекта "Pubtrans4all” – "Обществен транспорт – достъпност за всички” е изработването и изпитването на модел на помощна система, пригодена да бъде монтирана и използвана от всички видове релсови превозни средства. Изготвеният модел за помощна система отговаря на всички технически изисквания.

 реклама