Потребителите в Европа се страхуват, че законодателните мерки на ЕС ще влошат използването на банкови карти за тях

Според изследването 65% от потребителите се страхуват, че фиксираният таван на таксите за обмен ще влоши положението им по отношение на използването на карти
по статията работи: Данаил Казаков
Потребителите в Европа се страхуват, че законодателните мерки на ЕС ще влошат използването на банкови карти за тях
Снимка: MasterCard

Потребителите в Европа се опасяват, че проектозаконите на ЕС, които в момента се обсъждат, ще направят картовите плащания по-скъпи и по-трудни. Според нова анкета в 13 европейски държави двама на всеки трима потребители вярват, че предложенията да се наложи таван на таксите за обмен биха влошили използването на банкови карти за тях, а 8 на всеки 10 души не очакват, че търговците ще прехвърлят каквито и да било спестени от разходи пари чрез по-ниски цени.

Проучването, проведено от IPSOS от името на MasterCard, потърси мнението на потребителите във връзка с предложенията на Европейската комисия да наложи таван на обменнните такси (приносът на търговците към системата за електронни плащания) и да въведе серия от мерки, които биха имали сериозен ефект върху употребата на разплащателни карти.

"Всякакви нови законодателни мерки, касаещи електронните плащания, би трябвало да са в най-добрия интерес на картодържателите. Поръчахме това изследване заради нарастващите опасения, че изкуственото намаляване на обменните такси ще увеличи разходите по картите и ще попречи на всички играчи на пазара да играят по едни и същи правила. Резултатите подсказват, че потребителите в цяла Европа споделят едни и същи опасения и вярват, че разискваните мерки не са в техен интерес", каза Хавиер Перес, президент, MasterCard Европа.

Според резултатите от изследването 65% от потребителите се страхуват, че фиксираният таван на таксите за обмен ще влоши положението им по отношение на използването на карти. Още по-висок процент (82%) вярват, че търговците няма да прехвърлят никакви спестени от подобно намаление пари като принос към разходите по системата за електронни плащания.

MasterCard винаги е изразявала своите опасения, че предложените тавани ще увеличат разходите по картите за потребителите. Тези опасения се базират на реалния опит от държави като Испания, където приетите закони за въвеждане на таван на обменни такси доведе до увеличение на таксите за картодържателите с повече от 50% и няма никакво доказателство, че търговците са прехвърлили спестени средства от това чрез по-ниски цени. Също така липсват каквито и да било аргументи да има еднакви фиксирани такси в над 30 държави, където пазарните условия значително се различават.

"Не е ясно как еднаквият подход към въвеждането на таван на трансграничните и местни обменни такси на очевидно произволни нива може да бъде оправдан. Това не е теоретичен въпрос, а се базира на доказателства от държави като Испания, където обменните такси бяха изкуствено намалени и потребителите платиха голямата сметка", продължи г-н Перес.

Проучването също показва, че потребителите са особено критични към бъдещ закон, който ще даде право на търговците да решават точно кои карти ще приемат и кои не. Нарушаването на т.нар. правило за уважение на всички карти (Honour All Cards Rule) ще ги лиши от най-важната характеристика, която търсят в разплащателните карти, а именно сигурността, че могат да ги използват навсякъде по света. Осем от всеки десет (77%) потребители в Европа заявяват, че тази мярка ще влоши използването на банкови карти за тях. Също така, 60% се опасяват, че предложенията да има различни лога на една и съща карта, ще има отрицателно влияние върху потребителите.

В заключение г-н Перес каза: "В MasterCard споделяме целта на Европейската комисия да създаде един ефективен, конкурентен и иновативен пазар на плащанията. В същото време се опасяваме, че някои от предложенията не са в подкрепа на тези цели и ще причинят щети и неудобства на потребителите."

За изследването на IPSOS:

Проучването е проведено от международната изследователска компания Ipsos от името на MasterCard. Близо 1000+ души от всяка страна са взели участие чрез онлайн панела на Ipsos в следните държави: Хърватска, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Испания и Швеция. Точността на онлайн анкетите на Ipsos е изчислена чрез интервал за вероятност. В този случай анкета с 1,000 души има точност от +/- 3.5 процентни пункта. Респондентите бяха запознати с въпроса за обменните такси. Можете да намерите всички резулати от изследването тук.

За MasterCard

MasterCard (NYSE: MA), www.mastercard.com, е глобална платежна и технологична компания. Тя работи с най-бързата в света мрежа за обработване на плащания, като свързва потребителите, финансовите институции, търговците, правителствата и компаниите в над 210 държави и територии. Продуктите и решенията на MasterCard правят ежедневните търговски дейности като пазаруването, пътуването, управлението на бизнеса и финансите по-лесни, по-сигурни и по-ефективни за всички. Следвайте ни в Twitter @MasterCardNews, присъединете се към разговора в блога Cashless Pioneers Blog и се абонирайте за Engagement Bureau, за дa получавате последните новини.

 реклама