От 11 септември 2013 г. започва първичното публично предлагане на ЕЛАНА Агрокредит

Компанията предлага емисия от 15 млн. нови обикновени безналични акции, с които ще увеличи капитала си
по статията работи: Петя Бързилска
От 11 септември 2013 г. започва първичното публично предлагане на ЕЛАНА Агрокредит
Снимка: commons.wikimedia.org

Първичното публично предлагане на ЕЛАНА Агрокредит започва на 11 септември 2013 г. Компанията предлага емисия от 15 млн. нови обикновени безналични акции, с които ще увеличи капитала си. Съгласно решението на Общото събрание на акционерите емисията ще се счита за успешна, ако се запише капитал за 2 млн. лв.  Увеличеният капитал ще се използва за основната дейност на дружеството – финансиране на земеделски производители за закупуване на земеделска земя.   На този етап наличният капитал от 700 000 лв. е  почти усвоен като сключване на договори за финансов лизинг. 

"ЕЛАНА Агрокредит" е специализирано дружество за предлагане на кредитиране чрез финансов лизинг на земеделци за покупка на земеделска земя.  Компанията е вписана в регистъра на БНБ на кредитните институции от края на 2012 г. 

"Това е вторият проект на групата ЕЛАНА в областта на финансовите продукти в земеделието след основаването през 2005 г. на първия фонд за инвестиции в земеделска земя – ЕЛАНА Фонд за земеделска земя АДСИЦ" – пояснява изпълнителният директор на ЕЛАНА Агрокредит Камен Колчев. 

Условията на финансовия лизинг са 10% фиксирана лихва за период до 10 години, като лизинговите вноски са равни и фиксирани в погасителния план за всяка година.  ЕЛАНА Агрокредит е съобразила финансовите си условия изцяло с особеностите на земеделския бизнес, на база на дългогодишния си опит, придобит при създаването и успешното управление на първия земеделски фонд в страната.

Сумарно за периода на лизинга вноските възлизат на по-ниска сума от тази, която стопаните биха платили като рента, ако не купят земята, която обработват.  Важно за земеделците е еднократното изплащане на годишната вноска (лихва и главница), съобразено с периода на приходите на земеделците от реализацията на реколтата им – затова е определена дата 15 септември за годишната вноска.

Предимствата за земеделието от услугата на това специализирано дружество се състоят в това, че арендаторите имат възможност да купят земята, която обработват на цена в сегашния момент, без да плащат за нея цялата сума, а само с 20% собствено участие.  Изплащат покупката в период до 10 години по удобен начин, който не нарушава финансовото им планиране и да предизвиква допълнителни разходи за тях.  Фиксираните условия позволяват спокойно дългосрочно планиране, а това, че земята ще стане тяхна собственост, им позволява да мислят за дългосрочни инвестиции като системи за напояване и други способи за оптимизиране на добивите им. 


За инвеститорите ЕЛАНА Агрокредит е ниско рискова инвестиция, която може да носи добра средногодишна дивидентна доходност от около 12%. Съгласно Устава на дружеството минимум 90% от годишната печалба се разпределят като дивидент. Финансовият модел на бизнеса е базиран на постепенно /към края на втората година/ самофинансиране на дружеството от такса управление на закупените и лизинговани земи, която е фиксирана за земеделците на 5 лв. за декар на година.

Инвестицията е ниско рискова, защото базовият актив – земеделската земя - показва висока стабилност и траен възходящ тренд на цените в исторически план, независимо от периодичните кризи и сътресения на пазарите. Тоест при неплащане на лизинговите вноски тя винаги може да бъде продадена, евентуално на по-висока цена, тъй като цените на земята се очаква да растат плавно и устойчиво.  

Подробна информация за бизнеса и за всички документи на ЕЛАНА Агрокредит на http://www.elana.net/agrocredit/

Първичното публично предлагане ще започне на 11 септември и записването на акциите ще продължи до 10 октомври 2013 г.  Разпределянето на поръчките ще бъде пропорционално и няма да има преференции.  Обявяването на разпределението на акциите ще бъде на 11 октомври 2013 г.  В съответствие със законодателството и разработения спрямо него календар на първичното публично предлагане ЕЛАНА Агрокредит ще стане публична компания в края на ноември 2013 г. 

 реклама