Какви видове верижни багери има  2

по статията работи: Георги Михайлов
Какви видове верижни багери има

Верижният хидравличен багер е една от най-традиционните машини в строителството, кариерите и мините. През последните 30 години производителите на тази техника постоянно въвеждат нови видове с цел да удовлетворят максимално потребностите на своите клиенти. Така днес на пазара имаме голямо разнообразие от тези машини.

Класове и работни маси

Обичайната класификация е по класове в зависимост от работната маса. За разлика от колесните багери, които са само два класа (компактен и среден), класовете на верижните са следните:

- Мини - това е най-малката професионална верижна техника с тегло от 1 т до 6 т;

- Компактен - малки машини от 7 т до 10 т;

- Среден - големи машини от 14 до 50 т;

- Тежък - най-големите екскаватори с работна маса над 50 т.

Трябва да се отбележи, че една част от производителите предлагат модели само в определени класове, докато други компании, като например Case Construction Equipment, произвеждат верижни багери от всички класове.

Верижни багери

Според ходовата част и надстройката

Освен стандартната, много популярна е удължената ходова част на верижните багери. Такива модели обикновено се обозначат с LC (Long Carriage). Характерно за тях е по-голямата стабилност и товароподемност. За работа в мини и кариери се предлагат машини с подсилена ходова част. Те се обозначават обичайно с HD (Heavy Duty) и са предназначени за работа в пресечен скален терен. За оптимизиране на транспортните разходи има модели с удължена тясна ходова част - NLC (Narrow Long Carriage).

Според надстройката най-разпространеният вид са с конвенционална изпъкнала противотежест отзад. Но предвид ограниченото работно пространство в градовете все по-популярни стават машините с по-компактни надстройки, които от своя страна са три подвида. По-големите верижни багери се обозначават с SR (Short Radius) или ST (Short Tail), като тяхната прибрана навътре противотежест излиза съвсем малко от габарита на веригите при завъртане на надстройката.

При класовете мини и компактен единият подвид са машини с прибрана навътре противотежест ZTS (Zero Tail Swing), която изобщо не излиза от габарита на веригите при завъртане. През последните години се появи и подвидът FHS (Full House Swing), при който нито един елемент от надстройката не излиза навън при завъртане.

Според задвижването и работните органи

Тази техника традиционно използва дизелов двигател, но през последните години се появиха мини багери с електрическо задвижване - със захранваща батерия и електромотори. Любопитен факт при тях е, че някои производители стартираха продажбите им в интернет в собствен онлайн магазин.

Има и по-специфични видове като например за разрушаване, за претоварване на скрап и други отпадъци, за драгажни дейности и т.н. Те се отличават с по-особената конструкция на работните си органи (стрела, рамо и прикачен инвентар).

Намерете ни онлайн

На сайта Titanmachinery.bg ще откриете множество обяви за всякакъв вид техника. Не губете време, а открийте още сега правилния верижен багер на най-добрата цена чрез нашите обяви! Имате въпроси? Потърсете ни на 0882 408 526 или ни изпратете онлайн запитване.

 реклама