Европейците обичат да плащат безконтактно за ежедневни покупки

Безконтактните трансакции с MasterCard® и Maestro® регистрират почти тройно увеличение през 2013 г. в сравнение с 2012 г.
по статията работи: Данаил Казаков
Европейците обичат да плащат безконтактно за ежедневни покупки
Снимка: MasterCard

Днес MasterCard (NYSE: MA) обяви, че към края на декември 2013 г. компанията е увеличила безконтактните си плащания в Европа за период от една година, като е разширила броя на държавите, в които се приемат безконтактни карти. В момента те са на разположение в 63 страни по света и в 34 държави в Европа, в т.ч. 7 нови държави, присъединили се през 2013 г. – Азербайджан, Финландия, Ирландия, Македония, Молдова, Черна гора и Холандия. Над 220 финансови институции в Европа вече издават безконтактни карти или устройства MasterCard и Maestro. Те могат да се използват в близо 2 милиона търговски обекти по света, което представлява увеличение от над 180% на годишна база.

В допълнение на стабилния растеж на местата, където може да се плаща безконтактно с MasterCard и Maestro, броят на безконтактните трансакции в Европа се е увеличил над три пъти, а обемът на средствата, похарчен чрез тях, регистрира четворно увеличение на годишна база*. Хавиер Перес, президент на MasterCard Европа, обяснява: "За мен е удоволствие да видя как европейците продължават да приемат безконтактните карти като новаторски начин да плащат както в страната си, така и в чужбина. Данните, които споделяме днес, показват, че безконтактните плащания са достигнали масова употреба в някои държави. Освен че хората в цяла Европа ги обичат, търговците също виждат техните ползите, като някои от тях отчитат трансакции с безконтактни карти доста над 50%, което прави пазаруването по-сигурно и по-лесно за всички нас. Преходът към безконтактния начин на плащане ни помага и да продължим да стимулираме употребата на мобилни плащания - към края на четвъртото тримесечие на 2013 г. ние сме реализирали в Европа 50 мобилни програми с технология NFC, което показва колко важни са разплащателните иновации за всички нас в Европа."

АКЦЕНТИ ОТ ОТДЕЛНИ ДЪРЖАВИ

  • В Полша и Чехия близо една на всеки три трансакции с MasterCard и Maestro в магазините е безконтактна в резултат на масовото навлизане на безконтактните карти и терминали и силните маркетингови кампании.
  • В Испания MasterCard и Banco Sabadell обявиха пилотен проект с архитектура HCE (Host Card Emulation), който позволява безконтактни плащания с мобилен телефон без използване на елемент за сигурност.
  • В Германия MasterCard обяви партньорство между Deutsche Telekom, Telefónica Deutschland, Vodafone и TREVICA (компания на MasterCard) за изграждане на нова мобилна платформа с цел ускоряване на мобилните плащания в страната.
  • В Унгария изследване на Bell Research от 2013 г. за пилотния проект на мобилния портфейл на MasterCard с NFC потвърждава, че мобилната технология NFC е широко използвана както за плащане, така и за събиране на точки за награди. Близо 20% от анкетираните са използвали своя мобилен NFC портфейл поне всеки ден и повечето от тях също са събирали точки за награди, свързани с отделните търговски предложения.
  • Във Великобритания MasterCard обедини усилия с Weve, съвместната компания между трите най-големи мобилни оператора EE, O2 и Vodafone. Това партньорство ще използва опита на Weve в мобилното пространство заедно с новаторския подход на MasterCard към плащанията и отношенията между компанията и партниращите й банки в страната, като по този начин мобилните плащания достигнат до 80% от потребителите във Великобритания. Освен това EE (Everything Everywhere) вече предлага своята мобилна NFC услуга на английския пазар.
  • В Швейцария най-големите търговски вериги са в процес на активиране на безконтактни плащания в хиляди търговски обекти. Предвид че безконтактните плащания вече се използват на паркинги, в заведения за бързо хранене и в градския транспорт, тези последни развития ще засилят растежа на безконтактните плащания в страната.
  • В Русия потребителите могат да пътуват по-бързо и лесно благодарение на пилотния безконтактен проект на MasterCard за машините за билети в московското метро. Заедно с Министерството на транспорта и развитието на транспортната инфраструктура в Москва, метрото на Москва и Sberbank MasterCard предложи безконтактната технология на пътуващите за работа в десет метростанции в столицата (64 машини за билети).
  • В Холандия след един успешен пилотен проект за мобилна технология NFC в град Лейдън през 2013 г. ING Bank обяви, че от 15 април 2014 г. всички картодържатели на банката ще могат да правят безконтактни плащания със своите карти Maestro.
  • В Австрия повечето банки са започнали да активират безконтактната функция в своето портфолио от дебитни карти Maestro при подновяване на тези карти, като така предоставят на повечето картодържатели възможността tap & go™ да платят само с едно приближаване на картата.

 

За MasterCard

MasterCard (NYSE: MA), www.mastercard.com, е глобална платежна и технологична компания. Тя работи с най-бързата в света мрежа за обработване на плащания, като свързва потребителите, финансовите институции, търговците, правителствата и компаниите в над 210 държави и територии. Продуктите и решенията на MasterCard правят ежедневните търговски дейности като пазаруването, пътуването, управлението на бизнеса и финансите по-лесни, по-сигурни и по-ефективни за всички. Следвайте ни в Twitter @MasterCardNews, присъединете се към разговора в блога Cashless Pioneers Blog и се абонирайте за Engagement Bureau, за дa получавате последните новини.

 реклама