Huawei P10: Топ 10 съвета за портретната фотография

Портретът е една от най-значимите и трудни форми на фотографията, но с правилното устройство под ръка и с камера всичко, от което се нуждаем са просто няколко съвета
по статията работи: biznews.bg
Huawei P10: Топ 10 съвета за портретната фотография

Портретът е една от най-значимите, същевременно и трудни форми на фотографията, но с правилното устройство под ръка и с камера, създадена в партньорство с Leica, всичко, от което се нуждаем са просто няколко съвета. Ето кои са най-важните съвети, които Huawei дава на любителите на фотографията.

Истината е в естествената визия
Ако искаш да направиш портретна снимка, която ще предизвика вниманието на хората, не трябва да забравяш, че "ключът" за това е в естествената визия – не изисквай моделът ти да се представя за някой друг или да се наглася спрямо твоите очаквания, а търси моментът, в който той е изцяло естествен. 

Разнообразни кадри
Накланянето на главата, позицията на ръцете, посоката на погледа на модела, раменете. Всички тези елементи могат изцяло да променят характера и посланието на снимката. Ако си начинаещ в приключението на портретната фотография, може за начало да разгледаш примерни творби от други творци. Запомни, търси вдъхновение, опитай да приложиш някоя техника в своя фотосесия, правейки много снимки с различна аранжировка и търсейки най-добрия резултат. Много скоро ще може да позиционираш модела инстинктивно.

Не робувай на композицията
Стреми се да намериш такава композиционна рамка, която най-добре пасва на човека, ситуацията и светлината. Не е необходимо да е типично представяне, където моделът е центриран и заема ¾ от снимката. Опитай асиметрична композиция, експериментирай като оставяш празно пространство.

Използвай допълващи се цветове
Портретът е форма, при която вниманието на аудиторията е насочено към един единствен обект – лицето на модела. Ако ти контролираш средата, в която ще заснемеш портрета, опитай да избереш фон и дрехи за модела, така че единият цвят да допълва другия. Това ще ти помогне да постигнеш желания ефект и да привлечеш вниманието на зрителя. Не си спомняш кои цветове са допълващи се? Огледай се, много лесно ще намериш нужната информация в интернет.

Изчакай до следобяд
Не е тайна, че фотографията е изкуството на светлината. При портрета тази максима остава валидна – най-добре е да използваш естествена светлина. Обратно на това, което вероятно си мислиш, най-оптималният избор не е "тежката" силна светлина по обяд, а много по-меката и не толкова директна светлина следобяд.

Използвай плитката дълбочина на полето
Портретът е интимна снимка, при която се отчита близостта между модела и зрителя. Това, което помага да се създаде подобно впечатление, е дълбочината на полето, където фонът е замъглен, а лицето на модела е ясно.

Връзка
Разговаряй с модела, защото така му помагаш да се отпусне, разкажи му каква е твоята идея, дай съвет по време на фотосесията. Няма нищо по-лошо от стресиран и напрегнат модел. Независимо дали се опитваш да постигнеш напълно естествен ефект или перфектната поза, трябва да накараш човека, с когото работиш, да се чувства комфортно. Говори с него, пийнете по един чай заедно, кажи му за идеите си, слушай какво ще ти каже.

Използвай рефлектор
Този необходим аксесоар на фотографа също се превръща в незаменим, когато правим портрети, тъй като осигурява светлина и запълва тъмните пространства, смекчавайки светлината (бял рефлектор) или придавайки топли (златен рефлектор), или студени (сребърен рефлектор) тонове на лицето. Рефлекторът може да бъде лесно направен в домашни условия, използвайки пяна от полистирол, от задната част на календар, принтирана на художествена хартия или чрез залепване на алуминиево фолио към картонена кутия.

Фокус върху очите
Когато снимаш с висока апертура (която е добра за замъгления фон), фокусното разстояние е много малко и това улеснява заснемането на кадър, чийто фокус не е на мястото си. При портретите фокусът трябва бъде върху очите на модела (в много близък план) или главата (с по-широки кадри). Ето защо е по-добре ръчно да ги насочиш към автофокуса.

Използвай фенерче при ярко директно слънце
Ако наоколо няма нищо, което да използваш за рефлектор, а трябва да балансираш силната светлина, която създава дълбоки сенки по лицето на модела, може да използваш фенерче. Неговата светлина ще запълни сенките и омекоти светлината, която пада върху лицето.

 реклама