Спад на консумацията на електроенергия в Западна България през февруари

От началото на месеца товарите по мрежата на ЧЕЗ се понижиха с 6% спрямо същия период на 2013 г.
по статията работи: Данаил Казаков
Спад на консумацията на електроенергия в Западна България през февруари

Консумацията на електроенергия в Западна България намаля с 6% за периода от 3 до 23 февруари 2014 г. спрямо аналогичния период на миналата година. Най-голям е спадът през периода 10-23.02.2014 г. – с 13%, съпоставимо с периода 11-24.02.2013 г. Причината за отчитаното понижение са значително по-високите средномесечни температури от началото на 2014 г.

 

"Очакваме намалените товари по мрежата да доведат и до по-ниски сметки за електроенергия, особено на онези потребители, които се отопляват с ток. Нашите изчисления показват, че 58% от месечната сметка е за отопление или охлаждане на домовете", заяви Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

В стремежа си да бъде от полза за своите клиенти от началото на декември 2013 г. ЧЕЗ стартира поредица от инициативи в областта на енергийната ефективност и пестенето на електроенергия. В края на миналата година дружеството организира онлайн игра за популяризиране на енергийната ефективност в дома "Академия Енергия", в рамките на която по забавен и достъпен начин се популяризират различни мерки за разумно и отговорно използване на електроенергията.

От началото на февруари сред третокласници от 10 училища на Западна България ЧЕЗ започна образователна кампания. Служители на дружеството на доброволни начала провеждат беседи и раздават занимателни книжки със съвети и игри, свързани с отговорното използване на електроенергията от децата. Инициативата е подкрепена от Министерството на образованието и науката.

Насърчаването на енергийната ефективност е част от дългосрочната политика на корпоративна социална отговорност на компаниите от групата на ЧЕЗ в България. Информация за инициативите в тази област може да бъде намерена на микросайта "Инвестираме в България" (http://investiramevbulgaria.com/).

Последни
Най-четени
 реклама