Как работят спирачните дискове

по статията работи: Георги Михайлов
Как работят спирачните дискове

 Правилната работа на спирачната система е от съществена важност за вашата безопасност на пътя и тази на останалите участници в движението. Изправността на всичките ѝ елементи позволява рязко да спрете автомобила в аварийни ситуации и може да спаси живот.

Спирачните дискове за леки и лекотоварни автомобили се произвеждат от сив чугун, но на пазара се предлагат и керамични дискове за по-тежките и спортни автомобили. Te се монтират на главината и се въртят заедно с нея. Върху тях са разположени спирачните апарати, с помощта на които се извършва притискането на накладките към диска. На всеки диск са разположени по две накладки, които се произвеждат от мек материал с висок фрикционен коефициент. Полученото триене между диска и накладките води до спирането на автомобила.

 

Изображение на спирачни дискове взето от avtochastionline24.bg

 

Как да разбера кога е време да сменя моите спирачни дискове?

Спирачните дискове имат период на експлоатация от 80 0000 до 120 000 км пробег, който зависи от стила ви на шофиране, вида дискове (дали са перфорирани, вентилирани) и други фактори. Компонентите на предния мост се износват по-бързо от задните, тъй като са подложени на по-високи натоварвания. Срокът им на служба може да бъде съкратен от използването на керамични или полуметални накладки, които заради по-голямата си твърдост причиняват ускорено износване на дисковете.

Нужно е възможно най-скоро да ги смените, ако при преглед откриете ръжда по дисковете, огъвания или пукнатини. При перфорираните дискове има по-висок риск от напуквания. Спирачните дискове трябва да се сменят също и ако са изтънени под минималната допустима дебелина. Тази стойност е различна в зависимост от автомобила и вида на компонентите и е посочена върху тях, както и в техническата документация на автомобила. Измервайте я на няколко места по диска с дебеломер, когато обслужвате автомобила. Това е нужно, в случай че има неравномерно износване.

Други признаци, че е нужно да смените спирачните си дискове:

- Силно скърцане или ръмжене, когато спирате

- Вибриране, когато спирате

- Колата тегли на една страна при спиране

 

Някои от тези признаци могат да са свързани с неизправности на други механизми, като спирачните апарати или накладките. Посетете автосервиз за детайлна диагностика от специалисти.

 

Инструкции за смяна на спирачни дискове

Можете да смените спирачните дискове на колата си самостоятелно, ако имате нужните умения и опит. Ще ви трябват крик или подемник за автомобили, ключ за джанти и комплект ключове.

Примерна процедура за смяна на спирачен диск:

- Развийте капачката на резервоара за спирачна течност.

- Разхлабете колесните гайки.

- Сложете клинове на колелата и повдигнете.

- Премахнете колелото.

- Демонтирайте частите, които възпрепятстват достъпа до спирачния диск.

- Развийте болтовете на спирачния апарат, разделете спирачните накладки.

- Демонтирайте спирачните накладки. Старите накладки трябва да се сменят, независимо от това дали са износени.

- Почистете болтовете на спирачния диск и го демонтирайте.

- Почистете главината.

- Монтирайте новия спирачен диск като спазвате препоръчителната сила на затягане на болтовете.

- Сглобете всички демонтирани елементи обратно.

- Смажете и почистете спирачния апарат. Сложете нови накладки.

Потърсете по-детайлни инструкции за вашия автомобил в техническата му документация. Компонентите трябва да се сменят по двойки на ос. Заедно със спирачните дискове задължително се сменят и накладките, тъй като износването им съответства на релефа на старите дискове и притискането им към новите няма да е равномерно.

 

 реклама