Какви видове комбайни съществуват и как да ги различаваме?

по статията работи: Георги Михайлов
Какви видове комбайни съществуват и как да ги различаваме?

 

В челните позиции на агротехниката от първа необходимост определено има място за комбайните. Те са изключително важни за всяко едно земеделско стопанство, тъй като всеки един земеделски стопанин е наясно, че успешното прибиране на реколтата означава доходоносен бизнес.  

Приложение и същност на комбайните

Избирайки комбайн, фермерите трябва да бъдат прецизни и да не правят компромиси, тъй като именно това е техниката, която вярно ще им служи вярно през следващите 5 до 10 години, но и ще спомага за здравето на почвата.

Нещо съществено, което трябва да се знае за комбайните е, че те облекчават работата на фермерите, като жънат автоматично зърното на нивата. С предната си част машината реже класовете, които във вътрешността му биват овършани, за да се отдели зърното от стеблото. Зърното се складира временно в комбайна, а по-късно се товари в ремарке. Стъблата от своя страна се изсипват обратно на полето.

Освен това обаче всеизвестен факт е, че по време на прибирането на зърнените култури освен основния продукт - зърнената култура, се генерират и голямо количество странични продукти, представляващи значителна производствена стойност. Сламата е ценна суровина в други производствени процеси, осигурява гъвкаво използване и допълнителни продажби за фермерите, затова след жътва сеното, люцерната и сламата се балират. Балите служат за храна на животните във фермите. След изчистването на полето, фермерът може да започне с обработките и да чака настъпването на времето за сеитба … и така до следващата жътва.

комбайни

 

След като уточнихме всичко това е време да ви запознаем с видовете зърнокомбайни и как да ги разпознавате. 

Видове 

Съществуват различни видове специализирани комбайни, подходящи за прибиране на зърнено-житни, маслодайни култури, памук, ориз, бобови растения, тикви, орехи, лешници, картофи, цвекло, ягодоплодни, череши, грозде и други. 

Основните типове комбайни са два:

  • прикачни;
  • самоходни.

Разбира се, и към двете конструкции има изключително много изисквания, като тук здравината и надеждността са от особено значение заради изключително тежките условия, в които работи селскостопанската техника. 

Много лесно може да познаете кой комбайн е прикачен и кой е самоходен. Прикачените машини работят само и единствено чрез теглене от трактор, докато самоходните се придвижват и работят са собствен ход, съответно имат и двигател, който да ги задвижва. Най-често прикачни комбайни са тези за тикви, малини, грозде, бобови култури и други, докато самоходната техника се справя с жътвата на пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед, рапица, памук и други.

Има и друга разлика във видовете комбайни, те могат да бъдат разделени и по други характеристики на: 

- сламотръсни;

- роторни;

- хибридни.

В земеделието сламотръсните комбайни често са наричани конвенционални, а другите два типа - накратко - роторни. При хибридните машини може да видите барабан в овършаващата част и ротори, които заместват сламотръсите в сепариращата част.

Тук трябва да сте наясно, че независимо полево изследване, проведено от лидерите в тестването на земеделска техника – DLG, Германия, показва, че роторните зърнокомбайни постигат по-малко начупване на зърното в сравнение с машини, използващи хибридната технология.

Устройство

Тези машини могат да се разпознаят и по специфичната конструкция, която имат. В най-общия случай тя включва:

  • хедер;
  • само ротор или вършачен барабан+сламотръси или вършачен барабан+ротор
  • сита и вентилатор;
  • бункер за събиране и съхранение на зърното;
  • двигател;
  • кабина.

Ако сте се насочили към покупка на зърнокомбайн втора ръка, трябва да сте наясно, че всички тези части и особености на машината трябва да бъдат инспектирани. 

Именно затова в избора на най-правилната техника за дадено стопанство, е добре да се доверите на специалист. Тайтън Машинъри България е официалният вносител на американския бранд Case IH. 

 

Комбайните Case IH 

Ако търсите качествена и надеждна машина, която да ви служи дълго, доверете се на Titan Machinery и техните машини-рекордьори.

На сайта на Titanmachinery.bg може да намерите огромно разнообразие от различни модели зърнокомбайни на Case IH - лидер в производството на прибираща техника, като едни от топ сериите на бранда са Case IH Axial-Flow® 150 и Case IH Axial-Flow® 250. Те се отличават с ненадмината ефективност, бързина, надеждност и нисък разход на гориво.

Доверете се на опита

Ако все още ви е трудно да различите различните видове зърнокомбайни, както и да определите кой е най-подходящият за вашето стопанство, позвънете ни!

Обадете ни се на кратък номер *4040 и нашите експерти с радост ще ви помогнат да направите този важен избор. Нашите специалисти ще ви запознаят с огромното портфолио от машини, с което разполагаме, както на нови, така и на употребявани машини.

Доверете се на опита, изберете машини-рекордьори от Тайтън Машинъри. Свържете се с нас, като ни изпратите онлайн запитване или ни потърсите на кратък номер *4040.

 реклама