Броят на газифицираните домакинства се увеличи с 1600 за година

Най-много от тях живеят в столицата
по статията работи: Десислава Маданска
Броят на газифицираните домакинства се увеличи с 1600 за година
Снимка: Овергаз АД

Още 1600 семейства се присъединиха към газоразпределителната мрежа на Овергаз през миналата година. Най-много от тях живеят в столицата – 850, следвани от Стара Загора, Велико Търново и Русе – по 85 във всеки град. Всички те предпочетоха за отопление, топла вода и готвене синьото гориво пред останалите енергоизточници.

Част от домакинствата, които газифицираха жилищата си през 2014-та, го направиха по препоръка на познати и роднини, които вече използват природния газ в своите домове. Десислав Лещаров е сред първите потребители на "Овергаз Юг” в Пазарджик. Той препоръчва използването на природен газ за битови нужди на своите приятели от години. По думите му газът е "най-добрият енергоизточник и като цена, и като сигурност”.

Г-н Лещаров споделя, че преди да избере синьото гориво за своето домакинството, е използвал пропан бутан и електричество. Понякога му се налагало да се отоплява с дърва, въглища и пелети, но ги намира за крайно непрактични. "Трябва да слагаш дърва на всеки час. Нощем също ставаш, за да поддържаш огъня, а запрашването на въздуха в стаята е осезаемо”, обяснява той.

По-ниската цена на синьото гориво в сравнение с електричеството го прави предпочитано от Десислав Лещаров и неговите приятели. За отопление на апартамент от 80 квадрата в Пазарджик домакинството заплаща за природен газ 126 лева на месец. Ако то използваше за същите нужди електричество, сметката му щеше да бъде 206 лева. Това прави икономия от над 500 лева само за един отоплителен сезон, изчисляват от газовото дружество в града.

Последни
Най-четени
 реклама