Бизнес облекло

Как да се обличаме в офиса във всяка ситуация?
по статията работи: Георги Михайлов
Бизнес облекло

Бизнес облеклото са дрехите, което носите в офиса, когато работите или провеждате работни срещи. Може да решите как да се обличате в зависимост от вида на офиса, в който работите, за интервю или за бизнес среща. 

Има различни нива на делово облекло, вариращи от "небрежно" до "официално делово". Въз основа на настройката можете да решите кой вид бизнес облекло е подходящ. Нека разгледаме по-подробно различните видове бизнес облекло, примери за типове дрехи и ситуациите, за които са подходящи.

Видове бизнес облекло

По-долу сме се опитали да опишем на най-често срещаните видове бизнес облекло:

1. Небрежно

Небрежният бизнес стил е неформално облекло, носено не само в повечето бизнес условия, но и в много ситуации извън работата. Може да носите ежедневни дрехи, ако работите в неформален офис, където другите носят неща като дънки, обикновени тениски и обувки с отворени пръсти. Трябва да избягвате да носите ежедневни рокли с клиенти и на интервюта, дори ако офисът е небрежен като цяло.

Небрежен стил за жени

Ежедневна рокля за жени включва елементи като тениски, блузи и пуловери отгоре. Долнището може да включва дънки, съкратен панталон или къси панталони. Ежедневните обувки могат да включват маратонки, ниски токчета или сандали.

Небрежен стил за мъже

Ежедневната рокля за мъже може да включва елементи като тениски, ризи с копчета или пуловери отгоре. Долнището може да включва дънки, каки панталони или къси панталони. Ежедневните обувки могат да включват маратонки, мокасини или сандали.

2. Небрежно елегантен стил (smart casual)

Smart casual е друга форма на ежедневно бизнес облекло със стилен привкус. Може да включите по-модерни дрехи, ако се обличате в небрежно елегантен стил. Този тип бизнес облекло е подходящ за по-гъвкави офиси, включително неформални условия. Можете също така да изберете да носите небрежно елегантен на интервю в по-неформален офис. По този начин се вписвате в техния неформален дрес код, като същевременно поддържате изчистен, професионален външен вид, който съобщава, че държите на външния си вид.

Небрежно елегантен стил за жени

Интелигентният ежедневен продукт за жени може да включва елементи като блейзери, рокли, пуловери, панталони, поли, блузи, токчета, апартаменти, бижута и шалове.

Небрежно елегантен стил за мъже

Smart casual за мъже включва елементи като спортни якета, вратовръзки, каки, ​​ризи с копчета, поло, рокля обувки, ботуши, изчистени маратонки и колани.

3. Небрежно бизнес облекло (Business casual)

Business casual е често срещана форма на обличане, носена в много офиси. Business casual е подходящ за много интервюта, срещи с клиенти и офис работа. Тъй като не е много небрежен, а също и не много официален, това обикновено е подходящ начин да се облечете, ако не сте сигурни в обстановката.

Небрежно бизнес облекло за жени

За business casual, жените могат да носят поли молив, блузи, ризи с копчета, панталони, каки, ​​блейзери и пуловери. Те могат да аксесоари с прости бижута и колани. Обувките могат да включват апартаменти, мокасини, мулета, ботуши или токчета.

Небрежно бизнес облекло за мъже

В бизнес ежедневието мъжете могат да носят панталони, панталони, каки, ​​копчета, поло или спортни палта. Якетата и вратовръзките не са задължителни, но могат да се използват за аксесоари. Бизнес ежедневните обувки включват мокасини, маратонки за лайфстайл (с кожа или платно), оксфордки или ботуши.

4. Бизнес професионален стил

Бизнес професионалистът е традиционна форма на облекло, използвана в по-консервативни условия или компании със строги дрес кодове. Може да носите професионален бизнес в отрасли като счетоводство, банково дело, финанси, правителство или закон. Бизнес професионалните дрехи трябва да са добре прилепнали и може да са съобразени с конкретните ви нужди.

Бизнес професионален стил за жени

Когато се обличат за бизнес професионалисти, жените трябва да носят спретнати рокли, поли или панталони. Топовете трябва да включват кокетни ризи или блузи с блейзър. Бизнес професионалните обувки включват класически токчета не по-високи от три инча, мокасини или подредени апартаменти. Жените могат да правят аксесоари с минимални бижута и колани.

Бизнес професионален стил за мъже

Когато се обличат за бизнес професионалисти, мъжете трябва да носят тъмен цвят (сив, тъмносин) костюм и вратовръзка. Вратовръзката трябва да е проста, като се избягват ярки цветове или натоварени модели. Мъжете трябва да носят риза с копчета (за предпочитане бяла или светлосиня) и колан. Комбинирайте с професионална, затворена обувка като оксфорд или мокасина.

5. Бизнес формално облекло

Бизнес официалното е запазено за най-официалните условия, като церемонии по награждаване, специални вечери, обезщетения или други важни вечерни събития. Формалният бизнес е подобен на "черната вратовръзка", но трябва да бъде запазен, за да се поддържа професионализъм.

Бизнес формално облекло за жени

За бизнес официално жените могат да носят тъмен панталон, пола или костюм. В някои случаи може да е подходяща дълга вечерна рокля. Опциите за обувки включват официални апартаменти, токчета, оксфордки или мокасини. Минималистичните бижута могат да бъдат подходящи.

Бизнес формално облекло за мъже

За бизнес официално, мъжете могат да носят дрехи, подобни на "бизнес професионалисти" – тъмен костюм и вратовръзка. За тази настройка е подходящ черен костюм с лека риза с копчета. Носете обувки с оксфорд или по-свободни обувки с изчистени линии. Избягвайте да носите кафяви обувки, ако изберете черен костюм. Аксесоар с колани, щипка за вратовръзка или малки, минимални връзки за маншети.

Съвети за бизнес облекло

Когато решавате как да се обличате в определени ситуации, трябва да имате предвид няколко неща:

  • Ако работите в офис, обръщайте голямо внимание на начина, по който хората се обличат. Въпреки че офисът може да е непринуден, може да забележите, че хората на ръководни позиции се обличат малко по-официално. Можете да изберете да се обличате подобно на хората, които заемат позицията, която бихте искали да достигнете.

  • Ако отивате на интервю, проверете страницата на компанията "За нас" и профилите в социалните медии за улики за тяхната култура. Те могат да имат снимки или видеоклипове за техните офиси, където можете да видите как обикновено се обличат служителите. Ако все още не сте сигурни, попитайте своя рекрутер или друг контакт какво препоръчват да носите, за да имате успех в интервюто.


  • Ако отивате на бизнес среща, попитайте колегите си, които може да познават или са се срещали със същия човек за това как функционират техните офиси и как можете да изглеждате уважителни и професионални по време на срещата си с тях.

  • Във всяка обстановка избягвайте прекалено големи или груби аксесоари, токчета, които са по-високи от 10см, и всякакво облекло с нецензурни думи или евентуално обидни образи или фрази.

  • Може да използвате различни стилове на бизнес облекло за различни случаи или поводи. Обърнете внимание на дрескода, ако е приложимо. Ако не, потърсете стила на обличане на други хора или попитайте, когато е възможно. Обличането по подходящ начин може да ви помогне да бъдете възприети като професионален служител, който се грижи за успеха си в кариерата.
 реклама