ЧЕЗ не предлага увеличаване на крайната цена на електроенергията

Компанията се нуждае от адекватен дял, който да й позволи да гарантира доставките в Западна България
по статията работи: Данаил Казаков
ЧЕЗ не предлага увеличаване на крайната цена на електроенергията

ЧЕЗ не предлага увеличаване на крайната цена на електроенергията, а призовава за по-балансирано разпределение на дяловете на различните участници във веригата производство-доставка на електроенергия, което да гарантира интересите на крайните клиенти. Компанията призовава за прозрачно, справедливо и равнопоставено определяне на цените на електроенергията.

През последните години делът на ЧЕЗ в крайната цена непрекъснато се понижава, като от 13% през 2006-2007 г. той достигна 0,9%. Така в момента от всеки 100 лева сметка за ток ЧЕЗ разполага с 90 стотинки, за да извършва дейността си. Само през 2013 г. ДКЕВР понижи с 90% дела на компанията, като същевременно делът на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен с 11% до 82,45% от крайната цена. Така в ЧЕЗ остава най-малък дял, а същевременно той е най-важен за качеството на електроенергията за крайните клиенти. Подобна небалансирана структура на цената на електроенергията противоречи на основния принцип в ЕС, където всички части на веригата се развиват балансирано.

С внесеното предложение в ДКЕВР в края на март ЧЕЗ призовава делът й във веригата да бъде възстановен до равнище, което ще позволи на компанията да развива най-голямата електроразпределителна мрежа в страната, с дължина над 60 хил. км и да подобрява обслужването на над 2 милиона клиенти. Запазването на сегашния минимален дял на ЧЕЗ в крайната цена не само ще забави постигането на желаните параметри, но и ще задълбочи вече съществуващите проблеми на електроразпределителната мрежа.

В предложението на ЧЕЗ са включени намален обем технологични разходи, които компанията очаква да направи при извършване на своята дейност за следващия ценови период. С последното ценово решение от 30 декември 2013 г. ДКЕВР намали признатите технологични разходи на електроразпределителното дружество от 10% на 8%, докато реалното им ниво за 2013 г. е 11,98%. То е постигнато благодарение на инвестираните в електроразпределителната мрежа 728 млн. лева в периода 2005-2013 г. Внесеното от ЧЕЗ предложение цели също покриване и на присъщите разходи за осъществяване на дейността по лицензиите, както и на тези които ще възникнат вследствие на въвеждането на балансиращия пазар. Разходите за балансиране са в размер на 6.5 млн. лева за "ЧЕЗ Разпределение България" и 34 млн. лева за "ЧЕЗ Електро България". В предложението си до ДКЕВР сме поискали да се намери справедлив компенсаторен механизъм, съгласно който средствата свързани със законовото задължение на крайните снабдители за изкупуване на енергия от ВИ да бъдат справедливо разпределени между всички крайни клиенти, присъединени към електроенергийната система. Не е редно само битовите клиенти и малките стопански потребители, които са на регулирания пазар, да поемат цялата тежест. Предложението на ЧЕЗ е съобразено само с необходимите приходи за изпълнение на лицензионната дейност на дружествата и следват обявените от ЧЕЗ ценови намерения през месец февруари 2014 г.

От стъпването си в България през 2005 г. ЧЕЗ е внесла в българската икономика над 2, млрд. лева. С извършените инвестиции ЧЕЗ обнови 30% от електропреносната мрежа, намали броя на непланираните прекъсвания на клиент за една година с 42% за периода 2009-2013 г., присъедини 70 000 нови клиенти и предлага близо 100 вида услуги.

 реклама