ЧЕЗ инвестира 691 хиляди лева в мрежата на Западна България през януари

Една трета от планираните инвестиции през януари ще бъдат вложени в присъединяване на нови обекти
по статията работи: Данаил Казаков
ЧЕЗ инвестира 691 хиляди лева в мрежата на Западна България през януари

ЧЕЗ планира да инвестира 691 хиляди лева в рехабилитация, модернизиране и развитие на електроразпределителната мрежа на Западна България през януари 2014 г. От общия обем средства 212 хил. лева, или близо една трета, ще бъдат вложени в реализиране на договори за присъединяване на нови обекти. През първия месец от годината ЧЕЗ започва работа по общо 20 обекта в Западна България, като най-голям дял от планираните инвестиции - 440,5 хил. лева, ще бъде насочен към столицата. В района на Югозападна България ще бъдат вложени 135 хил. лева, а в Северозападна – 116 хил. лева.

"Поредната промяна на цените на електроенергията от края на миналата година ни поставя в ситуация, в която се налага да преосмислим инвестиционната си политика. Намаляването на дела на ЧЕЗ до едва един процент от крайната цена на електроенергията не ни позволява да извършваме подобренията в мрежата с желаното темпо, но ние ще продължим да инвестираме отговорно и разумно, така че да осигурим според ограничения ни ресурс максимално качество на услугите за нашите клиенти", каза Регионалният мениджър на "ЧЕЗ България" Петър Докладал.

С решение от 30 декември 2013 г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране понижи крайните продажни цени на електроенергията за битовите клиенти на ЧЕЗ съответно с 0,90% за дневна тарифа и с 10,04% за нощна тарифа. Това бе третото поред понижение на цените за годината. В резултат на направените промени делът на ЧЕЗ в крайната цена намаля от 9,28% в началото на годината до 1% в края. Решението ограничава приходите на компанията, тъй като от сметка на битов клиент на стойност 100 лева в началото на 2013 г. за ЧЕЗ оставаха над 9 лева, а сега - едва един лев. С такъв малък процент от месечната сметка дружествата на ЧЕЗ в България трябва да изпълняват законовите си задължения, да поддържат и подобряват клиентските услуги, да инвестират в електроразпределителната мрежа в Западна България за качествено и сигурно електрозахранване.

По предварителни разчети през 2013 г. ЧЕЗ е инвестирала 105 млн. лв. за подобряването на сигурността и качеството на електрозахранването в Западна България. От стъпването си на българския пазар преди 9 години компанията е вложила общо над 723 млн. лева в обновяваване и развитие на мрежата и подобряване на обслужването за клиентите.

 реклама