ЧЕЗ инвестира 5,8 млн. лева в критичната инфраструктура на София

Подменени са силно увредени кабели, които осигуряват електрозахранването на 170 хиляди граждани и обществено значими сгради
по статията работи: Теодора Пенева
ЧЕЗ инвестира 5,8 млн. лева в критичната инфраструктура на София
Снимка: ЧЕЗ

ЧЕЗ Разпределение България инвестира близо 5,8 млн. лева  в подмяна на силно увредени кабели, които са част от критичната инфраструктура на София. Новата кабелна линия е с дължина 3.1 км и ще подобри електрозахранването на близо 170 хиляди столичани и на обществено значими сгради като Народното събрание, Президентството, 14 министерства, три университета, столичния метрополитен и съоръжения на градския транспорт.

Извършената подмяна е в рамките на постигната през февруари 2012 г. договореност между ЧЕЗ, Столична община и Камарата на строителите в България за неотложни инвестиции в критичната инфраструктура на София. Ремонтираният кабелен електропровод "Левски” е с хартиено-маслена изолация. Той е въведен в експлоатация през 1979 г. и е с проектен експлоатационен срок 25-30 години. През годините в резултат на стареенето на изолацията и на механични повреди, настъпили от строителни дейности, както и на злонамерени посегателства, кабелите силно са се амортизирали, с влошена изолация и много течове на масло, което водеше до често изключване на съоръжението.

"Подменените кабели са решаващи за спокойствието и комфорта на 170 хиляди софиянци. През миналия декември именно аварирането на това съоръжение остави големи части от столицата без електричество. Като компания, която доставя жизненоважни комунални услуги, ние съзнаваме своята отговорност към държавата и обществото. Затова вече седма година ЧЕЗ не спира да работи в рамките на одобрените от регулатора инвестиции за подобряване на електроразпределителната мрежа в София и в цяла Западна България", каза Петър Докладал, регионален мениджър на  ЧЕЗ за България.

Разчетите на ЧЕЗ показват, че за изграждането на надеждна електроразпределителна мрежа в София през следващите десет години трябва да бъдат инвестирани общо около 130 млн. лв. От стъпването на компанията в България преди седем години досега компанията е вложила над 225 млн. лева в поддържането и развитието на електроразпределителната мрежа на столицата и над 550 млн. лева в мрежата на Западна България.

 реклама