Фондация "Левентис" помага за реставрация на църкви в Несебър

Стефан Белишки даде Несебър за пример, като първия и единствен град в България с готов план за опазване и управление
по статията работи: Теодора Пенева

Експертът към фондация "Левентис" проф. Хараламбос Бакиртзис се срещна с кмета на Община Несебър Николай Димитров, за да обсъдят бъдещата реставрация на църквите "Св. Параскева" и "Св. Йоан Кръстител". Той беше придружен от представителят на фондация "Левентис" за България, Борис Хаджиев, председателят на БНК на ИКОМОС доц. Стефан Белишки и зам. председателят на ИКОМОС арх. Елена Димитрова.

Николай Димитров запозна присъстващите с проекта "Вяра в Несебър" и по- конкретно с предстоящата реставрация на църквите "Св. Параскева" и "Св. Йоан Кръстител". Той обясни, че в момента текат процедури за избор на изпълнител, които се съгласуват с Министерството на културата, поради значимостта на тази дейност, тъй като реставрацията на църкви не може да бъде извършена от всяка една фирма, а само от специализирана такава. Градоначалникът допълни, че се надява процедурите и оформянето на документите да приключи до броени месеци, за да може след края на летния сезон реставрацията на двата паметника на културата да започне.

Проф. Бакиртзис сподели радостта си от факт, че Община Несебър е успяла да спечели финансиране по Европейския проект "Вяра в Несебър" и съвсем скоро, с дофинансиране от своя страна, още две църкви в старинния град ще бъдат напълно обновени. Той изказа и готовността на фондация "Левентис" да помага при самия реставрационен процес. В отговор Николай Димитров благодари на професора за готовността и отзивчивостта на фондацията, като допълни, че този процес ще бъде следен подробно и от специалисти от Община Несебър, както и с помощта на музей "Старинен Несебър" с ръководител Петя Кияшкина. Той разказа накратко за новосъздаденото звено "Несебър – Световно наследство", чиято задача е да се занимава изцяло със Старинен Несебър. Скоро ще бъде назначен и експерт по опазването на културното наследство, който ще работи най-вече с Плана за управление и опазване на Старинен Несебър. Николай Димитров не пропусна да отбележи и голямата помощ, която Общината е получавала винаги от ИКОМОС, както и готовността им отново да бъдат в полза на бъдещите реставрации.

В тази връзка доц. Стефан Белишки сподели, че ИКОМОС винаги е готов да помага на Несебър, защото вижда голямо желание на общинското ръководство, да опазва и развива единствения град в България, включен в списъците на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той побърза да похвали кмета Николай Димитров и неговите колеги, за това, че успяха да направят Несебър единствения град в България, който със собствено финансиране успя да осъществи Плана за опазване и управление. Според доцента от тук насетне именно Несебър е градът, който ще дава пример на всички останали, които за в бъдеще трябва да се постараят да го следват. От своя страна градоначалникът сподели, че изработването на плана е само първата крачка. От тук нататък предстои представянето на неговото резюме пред обществеността и след като той бъде одобрен от всички, Община Несебър има идея да издаде в съкратен вид наръчници с Плана за опазване и управление на Старинен Несебър, които да бъдат достъпни до жителите на полуострова. Николай Димитров изказа и радостта си от това, че след представянето на новите правила за рекламите в стария Несебър, жителите сами са започнали демонтирането на старите и изработването на новите, позволени рекламни елементи, което от своя страна показва готовността им, в бъдеще да съдействат за развитието и опазването на града.

Като заключение на разговора Николай Димитров сподели с присъстващите, че Несебър е винаги отворен за тях, за тяхната помощ и добрите идеи, с които помагат на града. Кметът допълни, че ще се радва в началото на месец юни, лично да посрещне ръководителя фондацията г-н Левентис, който ще посети града на ЮНЕСКО, за да се запознае с направеното до сега и бъдещите проекти по реставрация на църквите.

В края на срещата, проф. Хараламбос Бакиртзис подари на Николай Димитров, книга за средновековните икони по българското Черноморие, в която голяма част от светините са от древен Несебър. Книгата се издава от фондация "Левентис" и се разпространява в цяла Европа. От своя страна градоначалникът подари на професора диобол на Месамбрия, изработен като плакет и в кръга на шегата допълни, че Община Несебър винаги ще се стреми да осигурява средства за реставрация на църквите си, дори да се наложи отново да започне да сече сребърните монети на древния град, датиращи от IV в. пр. Хр.

 реклама