Финалът на Spelling Bee ще обяви националния шампион по спелуване на английски език за 2017

Сред над 6600 деца от цяла България
по статията работи: biznews.bg
Финалът на Spelling Bee ще обяви националния шампион по спелуване на английски език за 2017

Над 6600 ученици на възраст от 9 до 14 години от цялата страна взеха участие в Седмото национално състезание по правопис Spelling Bee тази година. До финала стигнаха 30-те най-добри участници, които ще се борят за титлата "Национален шампион по спелуване”. Финалистите са от 25 населени места от цяла България. Победителят ще стане ясен на 6 май. Националният финал започва в 10:30 ч. в столичния хотел "Хилтън”.

"Spelling Bee" е традиционно американско състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква думи на английски. В България съревнованието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Благодарение на Фондация "Америка за България" то достига до все повече ученици от цялата страна. В първото му издание през 2011 година се включиха 1020 ученици от 42 населени места, а днес участниците са близо 7,000 и идват от 304 училища от 154 малки и големи градове и села. Сред 30-те финалиста има деца от с. Драгиново, Марикостиново, Русе, Кюстендил, Гоце Делчев, Брезник, Велинград, Хасково, Козлодуй, Карлово и др. Организатор на Spelling Bee е "Корпус за образование и развитие – КОРПлюС” с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България” и Посолството на САЩ в България и е под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Spelling Bee обучава учениците не само на безгрешен правопис на английски. Тази година състезанието се провежда под надслов "Бъди добър към другите", а месец февруари беше обявен за "Месец на добрите дела” без значение малки или големи са те или към кого са адресирани. Организаторите насърчиха учениците не само да се замислят, но и да открият нуждаещи се от помощ, грижа или внимание и да направят нещо добро за тях.

 

 

 реклама