Психологът Росица Георгиева: Чрез агресията децата изразяват липсата на любов  3

Mагистър по психология със следдипломно обучение по позитивна терапия и квалификация по хипноза
по статията работи: biznews.bg
Психологът Росица Георгиева: Чрез агресията децата изразяват липсата на любов

Росица Георгиева е магистър по психология  със следдипломно обучение по позитивна терапия и квалификация по хипноза. Завършила е няколко майсторски класа и VIP обучение по системата на акад. М. С. Норбеков. Дипломирана след 6 годишно обучение по учебната програма на Hellinger® lebenSchule. Член на Hellinger sciencia® - Германия. Сертифициран практик и инструктор по ThetaHealing от Ваяна Стайбъл в ThetaHealing Institute of Knowledge САЩ.Взела участие в много международни тренинг – програми, практически и тренировъчни семинари по семейни констелации. Преминала обучение по Cosmic Power по програмата на  Софи Хелингер. Обучава се по Кармичен мениджмънт в DCI и ACI към Института "Шлифоващият диаманти", създаден от Геше Майкъл Роуч - магистър по будизъм. С богат опит при индивидуална и групова терапия в работа с подсъзнателни  и дълбоко  несъзнавани модели на поведение на човека, както и травми при вътреутробното развитие.

-  Г-жо Георгиева, през последните месеци детската агресия в училищата се очертава като основен обществен въпрос. Вие сте експерт и имате представа от дълбоките вътрешни проблеми на личността. Има ли начин да се справим с тази агресия, която явно ще става все по-сериозна?

Това е доста наболял проблем сред подрастващите. Обикновено се дават препоръки как да се отнасяме с децата, как да тушираме агресията, какви специалисти да търсим, но много е важно да се разбере в дълбочина това, което се случва. Завършила съм психология, но не ми беше достатъчно. Разбира се, психологията ми е дала много. Винаги съм търсила кое поражда в човека определено поведение. Имах големия шанс да се обуча след това на два метода на работа – Семейни констелации в школата на Берт Хелингер в Германия и  Theta Healing (Тета лечение) при Ваяна Стайбъл.  Тези методи тепърва навлизат  в България. Бих се радвала, ако повече хора се докоснат до тези терапии.     От опита ми и от наученото бих казала, че основната причина за         агресията при децата е липсата на любов. Как да го разбираме това? Всеки родител казва: Но аз обичам детето си. Да. Но какво се случва в действителност. Децата са много рано отделени от майка си и от семейната среда. Майката е водещ фактор в живота на детето. Факт е, че то е една кръв и плът 9 месеца с нея. Не отричам и ролята на бащата, но той има друго значение за детето. Според метода семейни констелации, тя е образа на живот, тя е тази, която дава живот. Когато детето се откъсне от нея рано, имам предвид до 3 годишна възраст, то детето се чувства изоставено, губи опора в живота, израства с мисълта, че не е желано. Тогава се формират едни от най - тежките подсъзнателни програми в детето. То се чувства отделено от нея. И това детето изпитва като липса на любов. Именно при метода семейни констелации това отделяне може да бъде възстановено. Какво се случва в нашия свят? Майките са заети с това да работят, да правят кариера. Децата се дават на бавачка, в детска ясла или градина. Там те не получават грижата и вниманието, от което се нуждаят.
Как изразяват тази липса на любов? С агресия. Тя, разбира се, бива няколко вида. Ако детето  е затворено и не говори, това е скрита агресия, която се проявява по-късно.Има деца, които са нападателни. Те изразяват липсата на любов по този начин. Това е вик: "Виж ме!”. Ако детето е свидетел на агресия в къщи, то това проявява в живота си.Има и много други дълбоки причини за тази агресия.  Проблемът при детето е проблем на родителите. Какви подсъзнателни модели на поведение имат те. В семейството ние сме дълбоко свързани. Много голям успех се постига  с Тета терапията. Там резултатът е много бърз. При децата става още по- бързо.Те са много открити.

- При Вас идват различни по възраст и социално положение хора – какви са основните им проблеми и коя част от обществото е засегната от тях най-сериозно?

Най-голяма част са млади хора. Много зачестиха психическите разтройства - страхови неврози, панически атаки, фобии, пристрастеност, проблеми със създаването на връзки с ответния пол, неувереност, липса на цел в живота, загуба на интерес към живота.При по-зрялата възраст са разводите, финансовата нестабилност, страхът за оцеляване, страхът от самота, депресии, загуба на близки хора и много др.Проблемите са най- различни. И като че ли зачестиха клиентите, които имат финансови средства, но не се чувстват добре, т. е. стресът и напрежението оказват  своето  голямо влияние.

-  Свидетели сме на агресия и в други, по-развити общества. Каква е причината?

Какво се разбира под развито общество? Важно е какво развива това обществоJ.Ако обществото е  толкова развито няма да има проблеми.Според мен, колкото е повече се развиваме технически, толкова повече живота, който живеем е по-рисков и хората са по- нещастни. Според мен модерните технологии започнаха да вредят повече, отколкото да помагат. Щом вече пристрастяването на децата към мобилните телефони и компютри се води вид психологичен проблем, за какво развитие говорим. И колко масовите информационни средства психират хората и децата с филми за агресия и игри с агресивен характер.Аз не гледам телевизия, но понякога чета интересни коментари от добри журналисти. Да - агресията е взела големи размери. Много от тези сценарии са изкуствени, за всяване на ужас у хората. Имам предвид нарочно направени, с  цел да държат човека в подчинение.Везните наклониха към материалното много повече, отколкото към това човек да развива себе си като духовно същество. Алчността е много голям враг на човека. Започна да липсва комуникация между хората, уж имаме много развити технологии. Да не говоря, че сред много от младите хора има липса на речников запас.Ние не сме само материя - тяло. Ние имаме душа и разум.С какво храним душата си? Това е много важен въпрос, но той не се учи в училище.Защо има агресия? Кой става агресор? Може ли човек, който обича да е агресор?Но това се изгражда у човека не с възпитание, а с пример на живот, който дава родителя.   Ако едно дете израсне в спокойна, любяща среда, то няма как да стане агресор.За мен всичко е поправимо, ако човек иска да се развива, т.е. да погледне осъзнато на живота си, на приоритетите си. И колкото повече такива хора има, толкова по-бързо ще променим света. Принципът на "Стотната маймуна”.

 - Какви са Вашите съвети към родителите с агресивни деца?

Добре е родителите да проведат терапия за себе си, за това как се отнасят един към друг, има ли напрежение в семейството, какъв пример дават те на децата си. И запомнете - децата не се възпитават с думи, а с пример. За да е агресивно едно дете значи  е нужно да се види  средата, в която живее на първо място.Винаги зад агресията стои и друга невидима на повърхността причина. Важно е развитието на детето от неговото зачеване, още в утробата на майката. Там то изцяло възприема нейните емоции и всичко, което се случва около него.За това тези терапии са от голяма полза. Те връщат паметта на клетките на човека и помагат да се промени енергията от спомена за всяко събитие в живота ни.

-  Друг основен проблем в обществото ни е отчуждаването и все по-големия брой самотни хора. Какво се случва с тях и защо мъже и жени масово отказват да правят семейства и да поемат отговорност за създаване на деца?

Липсата на комуникация е едно от нещата, хората започнаха да комуникират с мейли, по телефона, със съобщения. Липсва живият контакт.Много ни повлия западният модел на поведение. Изгубихме своята идентичност и традиции като нация. Стремим се да следваме модели, който доказано не работят. Съжителства, без обвързване. Деца без семейство.Много от жените заприличаха на мъже, втурнаха се в бизнеса, станаха независими. Макар, че това понятие за мен е без стойност. Какво значи да си независим?Еманципираха се дотолкова, че да могат да правят всичко и след това се чудят защо мъжете не ги виждат. Ами как може мъж да иска да общува с мъж, облечен в рокля, с поведение на бизнесмен?Жената има друго предназначение в този живот. Иначе Бог не би създал два пола. Нейната основна задача е да създаде поколение и да го възпита, да се грижи за домашния уют. Мъжът е този, който се грижи за прехраната. Жената го подкрепя в това.Когато един човек живее дълго време сам и се грижи единствено за себе си, той провиква с това. Навиците бързо се формират. Започва да се  страхува да се довери на друг човек, дори страхът да изпиташ любов към някого е много силен. Да си партнираш с някого не е лесна работа.Имала съм клиенти с много подсъзнателни убеждения в тази насока - със страх за отхвърляне, неумение да се справят с отговорността да поемат нещата в свои ръце, да вземат решения. За всичко си има дълбока причина. Най- често работя с Theta Healing за убежденията и програмите, които пречат. Берт Хелингер казва: "Лицето на вашия партньор и вашият успех е лицето на вашата майка”. В констелациите с това също се вижда.

- Друг видим проблем е, че повечето хора с проблеми не знаят към кого да се обърнат, за да ги разрешат. Как може да избегнат грешката да се доверят на психолог, който всъщност не е специалист и вместо да им помогне, ги обърква?

Не искам да обсъждам колегите си. Някой от тях са много добри специалисти. Но както някой науки остаряват, така и психологията започна да се заменя е енергийна психология, много терапии свързани с работа с подсъзнанието. Много започна се практикува енергийна медицина, навлезе квантовата физика, с която се обясняват процесите в нашият свят. А всичко е изцяло енергия и вибрация. Има много литература по тази тема.Аз  първо да изпробвам върху себе си дадена терапия и след това да я предлагам на други хора.Изпробвала съм какво ли не в тази област. За мен най-впечатляващ и бързо работещ метод и изключително ефективен е Татахилинг. С него се стига много бързо до подсъзнателните блокажи на човека. Защо изпитва страхове, има чувство за вина, чувства се отхвърлен, неуспехи, депресии, неувереност и др.Много хора не могат да създадат семейства, защото имат такива убеждения в подсъзнанието, които ги блокират. Всеки един проблем може да се види от къде идва.И другият метод – семейни констелации работи на дълбоко несъзнавано ниво. При него човек може да види реалната картина в живота си, в отношенията си, не това, което е в неговите представи.

- Вие сте сред малкото специалисти, които следят и новите методи за работа на психолозите по света. Вече има начин за кратко време да разрешим проблемите на личността. Какви са стъпките за бързото решаване и за хармонизирането на Вселената вътре в нас?

Първа стъпка е човек да осъзнае, че има проблем. След това да си постави цел да го разреши, да се интересува как може да стане това.Вече има много информация в Интернет. На пазара, особено в развитието в духовната сфера се предлага какво ли не и от кого ли не. И вместо да си помогне човек може да си нареди. Т.е да се обърка много повече. Разбира се за пари се прави вече какво ли не, без оглед на това какво може да се причини на хората. Човешката психика е много крехка, особено, ако има сериозни проблеми и е нужно много да се внимава в работата с хора. Моя съвет е четете добре при кого отивате, какъв е метода , с който ще ви помагат, колко години се е доказала тази методика, че е работеща, кой ви предлага помощ. Има ли създадена система на работа и кой е създал тази терапия, в колко страни по света се ползва. Както по-горе споменах аз ползвам с много голям успех и двата метода в работата си – Тета лечение и Семейни констелации. Не отричам, че има и други практики за помощ. Щастлива съм, че създателите и на двата метода са живи и можах да се докосна до техният опит и тяхната мъдрост.И най-важното помнете, че всичко е вътре в нас. Нищо извън нас не можем да променим.Човек трябва да се научи да се обича, да се цени и уважава, само защото е човешко същество. Да слуша сърцето си за всичко, което прави. И това, което прави да влага себе си изцяло.

- Образованите хора страдат ли повече от тези, без образование и без кариера. Какви са Вашите наблюдения?

Не бих категоризирала нещата по този начин. Всеки човек страда по различен начин за различни неща. Нашите чувства и емоции са еднакви само като обозначение, но всеки ги преживява различно, зависи какво има в неговото подсъзнание и съзнание, какъв опит има до сега.Образованите хора повече се замислят за какво става дума в живота им и по-бързо осъзнават, че имат проблем и търсят помощ. Човек без образование има по-малко информация, която може да ползва. Макар, че съм срещала много необразовани хора, но със стабилна ценностна система, те знаят какво искат от живота, но те нямат нужда от помощ. Те са мъдри по природа.Като цяло колкото е по-четящ и търсещ е  човек, толкова по-бързо намира изход.

- Освен с дисхармонията вътре в нас, помагате и за решаване на проблемите в бизнеса. Какви най-често са те и какви са причините за възникването им?

Ако има дисхармония в човека, то той това излъчва и към външния свят. И съответно това получава обратно към себе си.Фирмата или организацията са система (така както е система семейството), в която трябва да има баланс. Когато балансът  липсва, всички усилия за растеж са напразни.За бизнеса много помагат семейните констелации. Там много добре може да се види какво става в една фирма. Какво е отношението на клиентите към даден продукт, има ли губещи сделки, как е структурирана фирмата и много други вътрешно-фирмени проблеми.Проблемът при бизнеса е, че във фирмите най-често е нарушена йерархията, дяловото съдружие, отношението клиент-продукт, как работниците комуникират с ръководните кадри, има ли иновации във фирмата. Може да се разгледат и важни решения, които предстои да се вземат. За успеха и изобилието винаги има  и ограничаващи вярвания при хората или неправилно отношение към парите.Лошото е, че винаги в една организация има проблеми. Хубавото е, че има методи, които помагат да се види и промени ситуацията към по-добро.
Едно интервю на Патриция КИРИЛОВА

 реклама