Над 50 дами ще се борят за стипендиите „За жените в науката“ на ЮНЕСКО

Най-голям брой кандидатури са получени от сферата на микробиологията и биологията
по статията работи: biznews.bg
Над 50 дами ще се борят за стипендиите „За жените в науката“ на ЮНЕСКО

Най-голям брой кандидатури са получени от сферата на микробиологията и биологията. За втора поредна година тази област се очертава като най-конкурентната в престижния конкурс.

Предстои кандидатурите да бъдат оценени от експертно жури от водещи учени. Лауреатките на програмата ще бъдат обявени на официална церемония през есента на 2017 г., на която ще получат стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска работа в България. Това е едно от най-високите научни отличия, които се присъждат в страната ни.

"За жените в науката" 2017 е седмото издание на стипендиантската програма в България. Като част от него дамите с трайни интереси в науката у нас бяха предизвикани отново да демонстрират своя научен талант и да кандидатстват с авторски проект за стипендиите. Важните условия за кандидатстване са дамите да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен и да се занимават с изследвания в сферата на естествените науки. Целта на програмата е чрез стипендиите да се подпомогне изследователската работа на младите жени учени в България и да ги поощри да продължат своята научна кариера.

Партньори на Националната стипендиантска програма "За жените в науката" за седма поредна година в България са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oreal България. Медиен партньор на инициативата е сп. "Българска наука".

 реклама