Монделийз Интернешънъл представи глобалната си стратегия за икономически ръст

Фабриката в Своге с ключова цел да постигне 0% отпадъци до 2018 г. До момента количеството им е намаляло драстично
по статията работи: Мина Стойчева
Монделийз Интернешънъл представи глобалната си стратегия за икономически ръст

Монделийз Интернешънъл представи днес глобалната си стратегия за устойчиво развитие, базираща се на четири основни стълба – устойчиво подсигуряване на суровини и намаляване на ефекта върху околната среда; програма за разумна консумация от страна на потребителите и образование в посока здравословен начин на живот; ангажиране на общностите, търсейки активната подкрепа на служители и трети страни за положителна промяна; и грижа за здравето и сигурността на служителите.

Устойчиво развитие

За да минимизира въздействието си върху околната среда, Монделийз Интернешънъл работи върху 5 фокусни точки – вода, енергия, отпадъци, парниковите газове и опаковки. До 2015 г. компанията си е поставила за цел да намали парниковите газове (намаление с 9 % към края на 2013 г.); използването на вода (намаляване с 11 % ); намаляването на енергийните разходи (с 6 % намаление от 15 % поставени като цел); и намаляване на производствените отпадъци - намалени с 46 % през 2013 при поставена цел от 15 %. Стратегията за устойчиво развитие се прилага успешно и във фабриката в гр. Своге. 

Базата е сертифицирана по международните стандарти ISO14001:2004 – "Системи за управление на околната среда". Освен, че покрива всички законови и нормативни изисквания, фабриката извършва и собствен мониторинг и периодични замервания. 

Сериозен успех се отбелязва по програмата за 0% отпадъци, която е в сила от 2010 г. До момента общото количество на отпадъците за депо на тон произведена продукция е намаляло от 106,14 кг/тон до 2,08 кг/тон произведена продукция през 2013 г. Процентът на рециклиране е нараснал от 85% през 2010 г. до 95,9% през 2013 г.

"За нас е изключително важно да бъдем стриктни и последователни в прилагането на глобалната стратегия на местна почва, защото това не е еднократен акт, а дългосрочна инвестиция в бъдещето – не само на нас като компания, но и за региона като цяло. Спестената енергия и вода днес са гарант за едно по-добро утре", сподели г-н Ивайло Найденов, Генерален мениджър на "Монделийз България".

По отношение на водните ресурси – още през 2001 във фабриката е изградена изцяло нова разделна канализационна система за отвеждане на дъждовните и битово-промишлени отпадни води. През 2002 г. е изградена пречиствателна станция, която е и единствена в общината. Заустваните води са с по-добро качество от тези на р. Искрецка, показват мониторинговите измервания на лицензираната лаборатория, ангажирана с измерването. Компанията също така реализира редовно почистване на речното корито за своя сметка.

Енергийните ресурси също са обект на внимателни действия. От 2010 до 2013 г. потреблението на електроенергия е оптимизирано от 4,5 до 3,01 Gj/t. По отношение на подкрепата за устойчиво земеделие, до 2015 г. компанията си е поставила за цел 100% от кафето и палмовото масло да бъдат добивани по този начин. За период от 10 г. компанията инвестира над 600 млн. долара в запазването и отглеждането на тези култури, за да предотврати заплахата до 2020 година да има дефицит от 1 милион тона какао, например. Добивът на какао намалява в резултат на климатичните промени, конкуренцията с други посеви, които са по-лесни за отглеждане, и демографския фактор – все по-малко млади хора желаят да се занимават със земеделие. Така този поминък има опасност да изчезне, ако не бъде стимулиран посредством целенасочени действия.

 реклама