Михаела Лашова е първият посланик на RICS в България, Сърбия и Македония

В наовата си роля тя ще трябва да подпомогне за увеличаването на броя на членовете на организацията
по статията работи: Мария Стоянова
Михаела Лашова е първият посланик на RICS в България, Сърбия и Македония
Снимка: RICS

Кралският институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти / RICS/ ще има свой посланик в България за първи път.

Mихаела Лашова, MRICS, изпълнителен директор на "Фортън" (Forton), стратегически партньор на Cushman & Wakefield в България и Македония, от ноември 2014 г. става посланик на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (Royal Institution of Chargered Surveyors - RICS) за България, Македония и Сърбия. В наовата си роля тя ще трябва да подпомогне налагнето на стандартите RICS и увеличаването на броя на членовете на организацията от България и съседните страни.

Михаела Лашова и досега беше член на RICS и регистриран оценител към организацията. Тя има 18 години опит в бизнеса и 6 години опит във Forton, където ръководи отделите "Инвестиционни продажби" и "Консултиране" до 2013 г., когато става изпълнителен директор. Преди това в продължение на пет години работи за лизинговата компания на групата UniCredit в България, където последно е мениджър на отдела за големи корпоративни клиенти и недвижими имоти. RICS акредитира над 118 хиляди ква- лифицирани професионалисти от целия свят, работещи в области като земя, недвижими имоти, строителство и инфраструктура. В Европейския съюз (без Великобритания) RICS има 6560 членове (Members) и почетни членове (Fellows)

"Като активен член на Кралския институт от 2010 г. насам аз полагам усилия, за да развивам организацията в полза на всички - RICS, професионалистите в сферата на недвижимите имоти в България и пазарите от региона, в които ние работим.”, коментира Михаела Лашова по повод новата си длъжност. "Вярвам, че повишаването на професионализма в сектора чрез възприемане на стандартите RICS ще укрепи значително развитието на пазара, като увеличи доверието в него на международно ниво.”

През тази година, Лашова заедно с екипа на Forton организира първата конференция под егидата на RICS в България, като привлякоха над 120 участници и повече от 10 говорители от българския и съседни пазари. В резултат има над 20 нови потенциални кандидатури за членство. Тази инициатива ще продължи чрез създаване на местни професионални групи и провеждане на образователни семинари.

По думите на Лашова една от краткосрочните и цели е да ангажира и обществения сектор, като привлече хора на ръководни позиции в институциите към каузата на RICS за по-голяма прозрачност, обмен на международен опит и сътрудничество между публичния и частния сектор и между отделните държави за привличането на повече инвестиции.

"На пръв поглед това е една организация далечна за нашата общност от експерти”, споделя Михаела Лашова, "но в международен план стандартите са добре познати. Ако прилагането им ни помага да увеличим доверието на повече институционални инвеститори към България, ще бъде огромен плюс да ги възприемем и въведем. Очаквам това дори ще се случи по-рано, отколкото си мислим. Малко известен факт от Европейската директива за жилищните кредити е, че в нея е заложено изискване имотите, предмет на обезпечение, да бъдат оценявани от професионалист, работещ по водещ международен стандарт. RICS е изрично упоменат в директивата, която България ще трябва да отрази в законодателството си в следващите две години.”, допълва Лашова.

 реклама