Международен ден на кукленото изкуство – 21 МАРТ 2017 г.

Послание от Нанси Ломан Стоб
по статията работи: biznews.bg
Международен ден на кукленото изкуство – 21 МАРТ 2017 г.

През 1929 г. няколко човека със страст към кукленото изкуство, от седем държави, основаха Международен Съюз на Куклените Дейци (УНИМА), с цел подпомагането и развиването на кукленото изкуство. Аз се присъединих към УНИМА около 1970 г. за да задоволя моя дългогодишен интерес към куклите. Сега, благодарение на Интернет, можем да свързваме мигновено хиляди хора с подобни интереси отвъд национални, политически и религиозни граници по целия свят. Записани програми, представления, конференции, класове и уъркшопи са винаги достъпни, а някои са предавани в реално време. Академични доклади, публикации и снимки са на един бутон разтояние. Тази нараснала популярност отвъд най- смелите ни мечти, предлага безброй възможности за създаването на международни коалиции, работещи съвместно към нашата цел за съвместно разбирателство чрез кукленото изкуство.

Кукленото изкуство се разви в практически всяка една част на света. Сега, стотиците часове документация достъпна в Интернет прави множеството традиционни форми леснодостъпни. ЮНЕСКО призна дванадесет от тях като представляващи Нематериалното Културно Наследство. Информация, материали и видео от тях може да бъде намерена на сайта им. Повече от единадесет традиции свързани с кукленото изкуство са достъпни в базата данни на Азиатско-тихоокеанския Културен Център. Надяваме се, че посетителите са въодушевени да се спуснат в комплексността на представленията и дълбините на техните комунални корени. Можем да използваме традиционното куклено изкуство, за да разкрием всеобщата човечност стояща в основата на културните ни различия.

Една традиция на традиционното изкуство е промяната, затова, документацията играе важна роля. След близо 40 години всеотдайност от стотици от нашите кукловоди-ентусиасти, УНИМА публикува, обновената Световна Енциклопедия за Куклено Изкуство, публикувана през 2009 г., на сайта си, на три езика, английски и испански, както и френски. Тя ни дава лесен достъп до историята на кукленото изкуство. Тя играе и важна роля за множеството музеи по света, придобили колекции от кукли, както и други музеи изцяло предназначени за кукленото изкуството. Техните колекции и каталози могат да бъдат намерени онлайн. Някои експериментират с 3D образи и реплики с образователни цели. Благодарение на Интернет комуникацията е улеснена, а запазването на историята допринася за бъдещото развитие.

Стотици съвременни кукловоди от цял свят предоставят откъси от техните представления на живо в Интернет, за да привлекат публика и спонсори. УНИМА спонсорира представления на живо, фестивали, конференции и публикации и ги прави достъпни в сайта си. Основателите на УНИМА, чиято цел е била съвместната работа, както и сегашните членове, в повече от 90 държави в сътрудничество, работят независимо от различия. С експоненциалния растеж на организацията идва по-голяма отговорност спрямо публиката ни и самите нас. Нека да отпразнуваме Международния Ден на Кукленото Изкуство заедно, като приятели с обща всеотдайност към кукленото изкуство, като споделим празненствата чрез Интернет, който наистина ни обединява! 

Биография:
Нанси Ломан Стоб, родена в Ню Орлиънс, Луизиана, САЩ, е един от съставителите на Световната Енциклопедия по Кукловодство, в момента научен ръководител. Била е в борда на изпълнителните директорите на УНИМА, като вицепрезидент, в Комисия по публикуването, Комисия по изследванията, Комисия по наследството, в момента, в Комисията по социална справедливост. Тя ръководи Международния фестивал по куклено изкуство през 1980 г. и XIII-ия Конгрес на УНИМА в Центъра за сценични изкуства Джон Ф. Кенеди в Вашингтон. Като консултант помага за създаването на Фондация Джим Хенсън в Ню Уорк, подпомагайки кукленото изкуство в САЩ.

 реклама