Завърши рисуването, стартира гласуването за най-красива графити стая в конкурса „Be free!”  6

11 стаи изрисувани уникално с графити са на разположение на столичани като свободна експозиция от 22 август до 13 септември
по статията работи: Теодора Пенева
Завърши рисуването, стартира гласуването за най-красива графити стая в конкурса „Be free!”
Снимка: Be Free!

На 21 август завърши рисуването в единадесетте стаи на 5-ти етаж в Арт Хотел "Симона", София.

В продължение на 5 дни, 18 райтъра на възраст между 16 и 28 години спечелиха правото да разполагат свободно с вътрешното пространство на хотела и да осъществят дръзките си графити проекти в предварително избрана от тях и организаторите стая.

Голяма част от младежите живяха в хотела 5 денонощия, за да дадат живот на стаите шедьоври. Разнообразни теми оживяха в гигантски рисунки по стените – от африкански пейзажи, абстрактни композиции, сюреалистични сюжети до стилни филмови перефрази.

Показателно за успеха на конкурса е, че още в ранните часове на изложбата посетители отправиха първите покани за професионални ангажименти към някои участници, което е част от целите на проекта. За да популяризира още повече прохождащите в жанра графити артисти, Арт Хотел "Симона" ще постави авторска табела във всяка стая с координати на участника или крюто, които са изпълнили графита.

Конкурсът е също така сериозно предизвикателство за райтърите – свикнали да творят в улична среда, този път, те трябваше да творят в затворено пространство, което да превърнат в нестандартно, благодарение на своите графити композиции.

11 стаи уникати са изложени като експозиция със свободен достъп и всеки желаещ може да я посети и да гласува за стаята, която му е харесала най-много до 13 септември 2013г. Организаторите предоставят и специални награди както за участниците, така и за гласуващите. На 13.09 именно публиката с анонимно гласуване ще определи тримата финалисти, а на лотариен принцип ще се избере и победителят сред гласувалите, който също ще получи своят награден бонус.

Паралелно с гласуването стартира, и фейсбук игра с приложение за тези, които не могат да посетят лично хотела, което допълнително популяризира артистичните постижения на райтърите в конкурса.

Кампанията "Графити лято 2013” стартира на 6 юли тази година с три уъркшопа и е безпрецедентна по своята същност. За първи път в България частна организация дава възможност на райтърите да докажат, че графити изкуството може да играе главна роля в интериорния дизайн и разширява полето за неговите прояви от улицата към други измерения.

Последният, четвърти уъркшоп предстои на 5 септември тази година, отново върху стените на Арт Хотел "Симона", София.

 реклама