ЕНЕРГО-ПРО продължава по график отчета на електромерите въпреки тежките зимни условия в Североизточна България

В отделни райони отчетниците са затруднени да достигнат до адресите на своите клиенти
по статията работи: Данаил Казаков
ЕНЕРГО-ПРО продължава по график отчета на електромерите въпреки тежките зимни условия в Североизточна България

В резултат на силните ветрове, обилни снеговалежи и обледяване, обстановката в Североизточна България през последните двадесет и четири  часа се усложни значително. В голяма част от областите на територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО, е обявен код "жълто" за  потенциално опасни метеорологични  явления. В отделни общини е обявено бедствено положение. Очаква се снеговалежът да продължи с виелици и навявания. Поради бурния вятър, обледеняванията и намалената видимост пътищата са труднопроходими, а отделни пътни участъци са затворени за движение.

В резултат на стихията по цялата територия, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, възникнаха аварии, броят на които бе значителен в най-засегнатите от природните явления области, обслужвани от компанията – Силистренска, Шуменска, Варненска и Добричка, а също така в някои от планинските райони. Компанията мобилизира за спешен ремонт на авариралите съоръжения и енергийна инфраструктура всички налични ресурси  на територията на 9-те области, обслужвани от компанията така, че най-ефективно да отстраняват възникващите аварии. Особени усилия и ресурси бяха насочвани към зоните с усложнена обстановка и труднопроходими райони. От началото на кризисното развитие на ситуацията в Североизточна България,  в отстраняване на аварии се включиха над 400 екипа от електромонтьори, оборудвани с  над 250 специализирани автомобила с висока проходимост и автовишки.

Въпреки тежката зимна обстановка, над 300 отчетника на ЕНЕРГО-ПРО продължават месечната кампания по отчета на консумираната от клиентите електроенергия. Те се стремят да достигнат по график всеки адрес, за да отчетат данните на електромерите в планирания срок, но натрупалите преспи и силният вятър в някои региони, а в отделни места - обледеняването и падналите дървета, затрудняват сериозно достъпа и забавят тяхната работа. В отделни случаи, поради трудната проходимост и затворените пътища, достъпът до адресите на клиентите е все още невъзможен. Райони и места без достъп през последните дни имаше в най-отдалечените планински райони, в някои части на Силистренска и Шуменска област и в отделни населени места във Варненска и Добричка област, някои от които не са достъпни и към този момент. Отчетът на електроенергията в недостъпни или труднодостъпни  ще се забави до възстановяване на проходимостта на пътищата и нормализиране на обстановката. Веднага след почистване на пътищата в недостъпните райони и населени места работата по отчета на електромерите ще продължи с ускорени темпове.

ЕНЕРГО-ПРО се извинява на своите клиенти, до чиито адреси служителите по отчета на компанията не са успели да достигнат в срок и се надява на разбиране.

От ранните часове на деня аварийните екипи на ЕНЕРГО-ПРО отстраняват повреди по електроразпределителната мрежа вследствие на усложнената метеорологична обстановка в Североизточна България. Електрозахранването на 64 населени места беше възстановено в рамките на днешния ден. Към 17:00 часа без електричество продължават да бъдат 6 села, от които 2 са на територията на област Варна и 4 в област Добрич. Екипите продължават да работят до окончателното отстраняване на всички аварии. В случай че не последва ново влошаване на обстановката, очакваме до края на деня електрозахранването на всички населени места да бъде възстановено.  

 реклама