Деца от България и Китай влизат в ролята на дипломати

10-годишни отличници от Китай, подбрани сред милиони кандидати, гостуват в страната ни
по статията работи: biznews.bg
Деца от България и Китай влизат в ролята на дипломати

Млади културни посланици от Китай пристигат за първи път в страната ни. Това стана по покана на г-н Димитър Иванов от Българо-китайската търговско-промишлена камара и съветник на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за китайския пазар, информират от агенция ПРофайл.

10-годишни отличници от Китай, подбрани сред милиони кандидати, гостуват в страната ни. Преди това са били в САЩ, Великобритания, Русия, Австралия, Нова Зеландия, Италия, Обединените Арабски Емирства и Южна Корея.

Целта им е да опознаят културата и традициите на различни народи по света. В България те ще бъдат посрещнати по традиция с питка и мед. След урок по български народни танци ще участват в работилница по изработване на мартеници, заедно със свои връстници от България.

Гостите от Китай от своя страна ще ни зарадват с традиционно танцово изпълнение под ръководството на известната хореографка Шанг Сичао от Пекинската танцова академия.

Програмата продължава по препоръка на директора на ОП "Туризъм" София г-н Иво Маринов с посещения на катедралата "Свети Александър Невски", подземното ниво на храма "Света София", Националния исторически музей, новооткрития музей за историята на София, както и музея за деца Музейко.

Стремежът на организаторите е децата от двете страни да създадат дълготрайни приятелства и да поставят едно добро начало за бъдещи съвместни културни и образователни проекти в началния и среден курс на обучение.

На 23 януари 2017 в ЧСОУ "Евлоги и Христо Георгиеви" гр.София ( бул.Цар Борис III 224 ) от 10.00 часа ще се проведе съвместен учебен ден между двете делегации, които ще бъдат посрещнати официално от директора г-жа Олга Ялъмова.

Сред официалните гости ще са културното аташе на Китайското посолство г-жа Чен Ин, представители на МОН, Парламентарната комисия по образование и Регионално управление на образованието в София.

На 25 януари на среща в МОН ще бъде обсъдена възможността български ученици от началния и среден курс да посетят Китай още тази година.

На нея ще присъстват г-жа Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Предучилищно и училищно образование", г-жа Уини Джанг, лидер на китайската делегация от Младите културни посланици на Китай и г-н Димитър Иванов. 

 реклама