Газова електроцентрала чрез газификация на биомаса ще спомогне за постигането на по-голямата енергийна незавсисмост в България  2

Електоцентралата в Карлово ще преобразува синтетичния газ, получен от слама и дървени отпадъци, в по-чисто, надеждно и икономично електричество
по статията работи: Данаил Казаков
Газова електроцентрала чрез газификация на биомаса ще спомогне за постигането на по-голямата енергийна незавсисмост в България

Като забалежителна крачка към намаляването на зависимостта на България от вносна енергия, днес в района на село Строево, община Пловдив, започва строежа на електроцентрала, която ще произвежда енергия от биомаса и ще бъде захранвана от газови турбини Jenbacher, технология на GE’s (NYSE: GE).

Пет 5MW електроцентрала в Карлово ще използва три газови двигателя Jenbacher, които са с гъвкаво ползване на гориво, висока ефективност и издържливост при натоварване. Единия двигател модел J612, а другите два са модел J620 и работят на синтетичен газ, получен при обработката на слама и дървени отпадъци. Те ще произвеждат електричество, което ще захранва 2000 домакинства. Такъв тип органични отпадъци обикновено трудно се газифицират ефективно, но тясното интегриране на технологията за газифицирана биомаса на компанията EQTEC към доказаните на пазара газови двигатели GE, ще осигури ниски нива на емисиите, виоска производителност и икономичност.

Електроцентралата се очаква да бъде завършена до края на 2014, като в нейното строителство участва компанията EQTEC Iberia, която е част от испанския холдинг от компании Ebioss Energy AD (MAB: EBI). Това е едно от последните развития в стратегията на Ebioss, насочена към това да прилага своята Biomass Gasification Cogeneration Power Plant (IBGPP) технология из цяла Европа и да помогне на страните да намалят своята зависимост от чужди енергийни доставчиции, както и да увеличат дяла си от енергия, получена от възобновяеми източници. Според официални данни от енергийна стратегия на България, целите на страната са да покрие 16% от енергийните си нужди с локални възобновяеми източници до 2020, но към момента повече от 70% от енергията идва от вносен природен газ и петрол.

"Газифицирането на биомаса за енергийни цели, конкретно в този случай слама и дървени отпадъци, изисква специално ноу-хау и нашите инженери, заедно с екипът на GE работиха като едно цяло за да интегрират газифициращата технология EQTEC, с тези за производство на енергия на GE, и да постигнат подобрена производителност и икономичност,” каза Луис Санчез, главен изпълнителен директор на EBIOSS. Електроцентралата IBGPP, която разработихме постига далеч по-висока енергийна ефективност в сравнение с традиционно използваните термални технологии в предприятия за производство от този размер. Например, типичната електроцентрала базирана на "Термичен Цикъл на Rankine”, предлага електрическа ефективност от 18 до 20 процента от преобразуването на биомаса в електричество, в сравнение с електроцентрала, която използва газови двигатели Jenbacher на GE, където същият процент е приблизително 28 и почти 70 процента обща комбинирана енергийна и топло ефективност. Това ще ни даде възможност да разгърнем рентабилността на технологията IBGPP и на други локации в България, както и в други страни, за да им помогнем да се радват на по-голяма енергийна независимост и диверсификация на горивата.” допълни още Санчез.

Синтетичният газ е привлекателен, защото е постоянно обновяемо гориво, което дава възможност да се създава енергия икономично, на същото място, където е и потреблението, като така намалява загубите, свързани с пренос на енергия. В същото време, той предлага и решение на проблемът свързан с управлението на отпадъците, като преобразува органичните отпадъци в гориво. С технологията за газифициране EQTEC, пара и топла вода могат да се произвеждат без намаляване на изходната мощност, така че цялостната ефективност на централата да бъде много по-висока, когато тя се използва за централно отопление или друго приложение на когенерацията, в допълнение към производството на енергия.

"Използването на синтетичен газ като гориво не е типично за този тип електроцентрали и представлява иновативно решение на енергийните предизвикателства пред България и много други страни. В същото време, не е лесно създаването на интегрирана газификация, която да произвежда синтетичен газ, който да не съдържа вредни съставки, които да нарушат работата на двигателите. Подборът на технологии, които да работят заедно е много важен и електроцентралата в Карлово, която представя технологията EQTEC, прозивежда по-чист синтетичен газ,” каза Леон Ван Вурен, ръководител на глоблани продажби на газови турбини Jenbacher, част от бизнес подразделението на GE за "Разпределение на мощности”. "В същото време, GE разполага с доказана технология, подходяща за този тип приложение –газов двигател Jenbacher, която предлага гъвкавост на горивото и здравина, с които е известна в работата си, дори с не традиционни горива като газове.”

Това не е първият път, в който EQTEC и GE работят заедно. Партньорството им започва през 2008 с когенеративна електорцентрала и технолигията IBGPP в Испания, в алкохолната дестилатна на компанията MOSTOS, VINOS Y ALCOHOLES, SA (MOVIALSA) в град Кампо де Кримптана, разположен в провинция Ла Манча. Електроцентралата се захранва от газификацията на остатъчните продукти от производствто на зехтин. Тя използва три газови двигателя Jenbacher от модел J620, които призвеждат общо 5.9 MW електричество, 5,600 Kg/h наситена пара на 6 бара и 159 m3/h гореща вода с температура 90°C за нуждите на дестилатната. Заедно, те достигат до цялостна ефективност от 63.8 процента.

Газовите двигатели Jenbacher J612 и J620, които работят със синтетичен газ от възобновяем енергоизточник- биомаса, са част от портфолиото на GE, наречено Ecomagination. За да бъде един продукт или услуга част от него, те трябва да демонстрират както подобрена икономическа стойност, така и екологични показатели. Ecomagination е ангажиментът на GE за иновативни решения, които оптимизират ресурсите и ефективността, и целят да направят светът да работи по-добре. Като цяло, продуктовата линия на газовите турбини Jenbacher на GE има почти 100 инсталирани и опериращи мощности, базирани на синтетичен газ от отпадъци и биомаса, с електрическа мощност от около 100 MW.

GE Power & Water’s Distributed Power е водещ доставчик на оборудване, двигатели и услуги, фокусирана върху производството на електроенергия до или в близост до мястото на нейното използване. Продуктовото портфолио на GE Power & Water’s Distributed Power включва аеродеривативни турбини, както и газови двигатели на Jenbacher и WAUKESHA, които генерират от 100kw до 100 MW мощност за множество индустрии в световен мащаб. GE Power & Water’s Distributed Power е със седалище в Синсинати, щата Охайо, и в нея работят около 5000 души по целия свят.

За EBIOSS Energy

EBIOSS Energy разработва и притежава електроцентрали на база на технологията за газифициране EQTEC GASIFIER. С проекти в различни страни като Испания, България, Италия и Германия, EBIOSS помага да се намали зависимостта на сметките за енергия от внос на изкопаеми горива като природен газ и петрол, а също и за намаляването на емисиите на парникови газове от енергетиката.

EQTEC Iberia, част от EBIOSS Energy холдинг, проектира, изгражда, оперира и поддържа електроцентрали, базирани на технологията за газификация EQTEC GASIFIER TECHNOLOGY. www.ebioss.com/www.eqtec.es

За GE

GE се грижи за нещата, които имат значение. Най-добрите хора и най-добрите технологии се сблъскват с най-сериозните предизвикателства. Откриват се решения, значими за енергетиката, здравеопазването и домакинството, транспорта и финансите. Строим, захранваме, транспортираме товари и лекуваме хората по света. Не само си представяме по-светло бъдеще. Работим за него. GE действа. За повече информация посетете уеб сайта на компанията на адрес www.ge.com.

За GE Power & Water

GE Power & Water осигурява на клиентите си широка гама от технологии за производство и доставка на енергия, и преработка на вода, за да се справят с предизвикателствата пред тях на местно ниво. GE Power & Water оперира във всички сфери на енергийната индустрия, включително възобновяемите енергоизточници, като вятър и слънце; биогаз и алтернативни горива; както и въглища, нефт, природен газ и ядрена енергия. Компанията разработва и модерни технологии в помощ на решаването на най-сложните проблеми на света – тези, свързани с осигуряване на наличността и качеството на водата. Сред шестте поделения на GE Power & Water са Разпределение на мощностите, Ядрена Енергия, Продукти за производството на енергия, Възобновяеми енергийни източници и Вода и водопреработващи технологии. Седалището на фирмата е в Скънектъди, щата Ню Йорк и е най-голямото индустриално звено на GE.

 реклама