Българска компания реализира експериментална доставка на храна с дрон

Доскоро такива апарати бяха използвани основно за военни цели, спасителни операции или научни изследвания
по статията работи: Десислава Маданска
Българска компания реализира експериментална доставка на храна с дрон
Снимка: sxc.hu

Българската верига заведения за бързо хранене с готвена храна K-express осъществи експериментален опит за доставка на храна с летящ дрон на 2 октомври 2014 година. Тестовият полет се проведе в района на София и успешно пренесе кутия с храна до предварително определена точка. Дронът, използван за експеримента, е шест-роторен с ширина 80 см и товароносимост до 8-килограмови пратки, което е напълно достатъчно за една поръчка на меню за цяло семейство.

Дроните са безпилотни летателни апарати, контролирани от разстояние или чрез навигационен софтуер с автопилот. Съществуват различни видове според тяхната форма, скорост и функционалност. Изработени са от леки композитни материали с цел намаляване на теглото и увеличаване на маневреността, а размерите им варират от няколко сантиметра, до големината на изтребител. Някои военни модели летят на толкова големи височини, че не могат да бъдат засечени.

Доскоро такива апарати бяха използвани основно за военни цели, спасителни операции или научни изследвания, но в последните няколко години става все по-популярна идеята за употребата им за търговски цели, например – доставка на пратки. От Google, Amazon, DHL и други големи компании вече разработват и експериментират с използването на дрони за разнасяне на пакети до получател. Основното предимство на този тип доставка е избягването на всякакви задръствания и проблеми на пътя. Това позволява точно определяне на времето за доставка и най-вече – изпълнение в изключително кратки срокове, което е от особено значение при доставката на храна.

"Тъй като K-express предлага готвена храна, която се консумира предимно топла, проучваме възможности за реализиране на бърза доставка в градска среда. В тази връзка решихме да експериментираме с доставки на храна с безпилотни апарати, собственост на наши партньори, поради специфичното разположение на някои от големите ресторанти на веригата" – сподели Ирина Йорданова, Мениджър Маркетинг и бизнес развитие в K-express.

"Експериментът, който проведохме, разкрива голям потенциал за развитие на този тип доставки. Предстои да направим допълнителни проучвания и тестване на различни методи, осигуряващи най-удобния начин за получаване на доставка от дрон. Има много стъпки преди осъществяването на реална доставка, но темата е завладяваща и се радваме, че тези технологии вече навлизат и в България" - добави още тя.

 реклама