Божана Маринова става главен директор „Човешки ресурси“ в Софтуер Груп

Тя ще определя глобалната HR стратегия на компанията и развитието на лидерските умения в персонала на международно ниво
по статията работи: biznews.bg
Божана Маринова става главен директор „Човешки ресурси“ в Софтуер Груп

От март 2017 г. Божана Маринова вече е главен директор "Човешки ресурси" в Софтуер Груп. Досега тя заемаше длъжността мениджър "Човешки ресурси" в компанията.

Божана Маринова ще определя глобалната стратегия на компанията за развитие на човешките ресурси. Тя ще отговаря и за дейности като планирането, наемането и подбора на персонал, развитието на лидерството на глобално ниво, и програмите за социални придобивки на служителите.

"Работата с екипи в 9 държави на 6 континента е голямо предизвикателство заради огромните разстояния, часовите разлики и, разбира се, междукултурните различия. Но ние гледаме на тези предизвикателства като на възможности. Това е страхотен източник на нови идеи и гледни точки и ни дава силна глобална експертиза с локален привкус. Гордеем се и с факта, че в динамичната среда, в която работим с толкова много култури, Софтуер Груп успява да поддържа висок процент на жените на ръководни позиции и висок процент жени-служители като цяло", заяви Божана Маринова.

В началото на 2016 г. 25% от лидерските позиции в компанията бяха заемани от жени, а тази година процентът вече е 33%. Делът на жените, работещи в Софтуер Груп, спрямо общия брой служители бе 28% за януари 2016 г. и 31% в началото на 2017 г., което е над средния прогнозиран процент за индустрията според изследване на Deloitte Global. Проучването сочи, че в края на 2016 г. по-малко от 25% от позициите в ИТ сектора са били заемани от жени.

Божана Маринова работи в Софтуер Груп от септември 2015 г. Оттогава компанията увеличи броя на служителите си с повече от 150%, достигайки над 350 души на глобално ниво, a софийският екип нарасна от 96 до над 200 служители. Много нови работни места бяха открити и в Гана, Индия, Кения и Мексико, където компанията също създаде локални HR екипи.

Божана Маринова има и ключова роля в процеса на цялостните структурни промени, през които премина Софтуер Груп през това време. Сред тях са реорганизация на Техническия отдел, създаване на нов отдел "Иновации", както и откриване на офиси на компанията в България, Египет, Мексико и САЩ.

"През годините Божана постигна много високи резултати и доказа своята лидерска роля в областта на човешките ресурси. Това показват и цифрите, и високата ангажираност на хората в компанията. Тя допринася значително за изграждането на атрактивна работна среда в Софтуер Груп, която успешно привлича и мотивира както млади таланти, така и професионалисти от най-високо ниво", коментира Калин Радев, основател и главен изпълнителен директор на Софтуер Груп.

Божана Маринова е магистър по "Клинична психология" от Нов български университет и има над 14 г. опит в областта на човешките ресурси. Кариерата ѝ включва управленски позиции в различни организации като мениджър "Човешки ресурси" в софтуерната компания FFW/Propeople, ръководител на отдел "Подбор на персонал" в Българска Пощенска Банка и др.

1889445

За Софтуер Груп

Софтуер Груп е глобална технологична компания, създадена през 2009 г., с централа в София, България. Екипът на компанията се състои от над 350 души. Освен централата в София, Софтуер Груп има регионални офиси в още 8 страни – Австралия, Гана, Египет, Индия, Кения, Мексико, САЩ и Филипините.

От създаването си досега компанията е реализирала повече от 400 проекта в над 60 страни. Сред клиентите и партньорите ѝ са Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, Световната банка, MasterCard Foundation, International Finance Corporation (IFC), ACCION International, VisionFund International и др.

Основната сфера на дейност на Софтуер Груп е свързана с разработването на иновативни софтуерни продукти, които улесняват достъпа до финансови услуги, както и повишават ефективността на самите финансови институции. Компанията предоставя над 40 решения за алтернативни финансови канали (alternative delivery channels), сред които софтуер за управление на агентски мрежи, с опция за офлайн работа на таблет и телефон, управление на биометрични данни, мобилно и интернет банкиране, приложения, даващи възможност на служителите на финансовите институции да достигат до клиенти в отдалечени региони, и много други.

 реклама