Биоземеделието за първи път ще е акцент на българския щанд на „Зелена седмица”

Изложението в Берлин ще отвори врати за посетители от 20 до 29 януари
по статията работи: Нели Минчева
Биоземеделието за първи път ще е акцент на българския щанд на „Зелена седмица”
Снимка: sxc.hu

Министърът на земеделието храните д-р Мирослав Найденов ще открие българският щанд на световното изложение за продукти на хранителната  промишленост, земеделието, горското стопанство и градинарството  -  "Зелена седмица 2012”,  което ще отвори врати за  посетители от 20 до 29 януари в Берлин, Германия. Българското участие на този престижен форум вече е традиция.

Родното земеделско производство ще бъде представено пред над 900 хил. аудитория от Германия и целия свят. Акцентът на българското участие на настоящото издание на Зелената седмица за първи път е поставен върху биопроизводството и биопродуктите. Организатор на българското участие е Министерството на земеделието и храните. 

Различни видове биопродукти - мед, орехови и кайсиеви ядки ще предостави фирмата "Герада-ГМ” ООД. Тя притежава богат набор от сертификати, съгласно стандартите за производство и качество на био-продуктите в Европейския Съюз, САЩ и Швейцария. За контрола върху качеството на продукцията се грижат Министерството на земеделието и храните, ДВСК и "Лакон Институт”- Германия.

В биосекцията на българския щанд посетителите ще могат да запознаят и с продуктите на следните фирми:
 
Хармоника ( Био България) - млечни продукти;
Ира Еко - билки и подправки;
Гимел- био-зеленчуци -  домати  и краставици;
Крисмар - билки.

Музикален домакин на българския щанд е ансамбъл "Чинари”, който ще донесе в Берлин още една частица от богатството и красотата на българската земя и традиции.

Други фирми – участници на българския щанд.

С всяка изминала година българските вина получават признание сред все по-широк крък потребители както у нас, така и по света. Тази година родното винопрозводство ще бъде представено от марките:  Мидалидаре Естейт /Midalidare Estate/, Лайт  Касъл /Light Castle/  и  Катаржина Естейт /Katarzyna  Estate/. 
Останалите изложители са:

Фирма  Жоси  ООД е създадена през  1995 година. Основната дейност е млекопреработване, млекопроизводство и търговия.     Производствените мощности са  съсредоточени в град Дулово област Силистренска–  екологично чист район.

"Жоси” предлага над десет вида млечни продукти: Бяло саламурено сирене, кашкавал, топени и топенопушени сирена, свежи и пастьоризирани млечни продукти. Печели златни медали за Топено пушено сирене и Пушен кашкавал.

Фирмата BeBuNet GmbH. е основана 1998 година с целта да представи български кулинарни специалитети на немския пазар и да задълбочи бизнес контактите между български и немски търговски партньори. В последните години фирмата се е специализирала в търговията с млечни продукти, като търгува с цялата гама български сирена и кашкавали.

Месопреработвателна компания Тандем – В ООД е създадена през 1993 г. Произвежда артикули в следните групи месни продукти и деликатеси: сурови продукти, малотрайни колбаси, пушени деликатеси, печени деликатеси, шунки, трайни колбаси, сурово-сушени колбаси и деликатеси, пастети. Портфолиото на "Тандем” включва традиционни български сурово-сушени колбаси и деликатеси. Те се отличават със специфични за региона вкусови качества.

Свидетелство за високото качество на продуктите с марка "Тандем”  е титлата "Superbrand” за 2006-2007 и 2009-2010 г. В началото на 2008 г. "Тандем” покрива на 100% високото ниво Международния стандарт за храните IFS. Всяка година предприятието преминава одит за повторно покриване на стандарта. "Тандем” осъществява експорт в Германия, Испания, Кипър, Гърция и Белгия.

Селекция от натурални и био- сушени плодове ще изложи фирма Серена ЕООД. Сушените череши, арония, сливи и шипки на Серена не съдържат ГМО, подсладители, консерванти и аромати. Те са произведени само от прясна суровина и чрез индиректен процес на сушене.

Медът и пчелните продукти – една от визитните картички на българското селскостопанско производство.

 "Родопика селект” се представя за първи път на "Зелена седмица”  в Берлин. Това е сдружение с нестопанска цел, популяризиращо българските пчелни продукти в страната и Европа. Провежда образователни кампании за увеличаване познаваемостта и полезните свойства на пчелните продукти. Организира проучвания и изследвания на пазара на пчелни продукти. Сдружението е активен участник в комуникацията между производители и държавни регулаторни органи.

Един от традиционните участници, е "Зорница Къмпани” ЕООД.

Фирмата произвежда и предлага натурални продукти от Българската Розова Долина като: Коледни ароматни свещи ароматизирани с етерични масла, украсени с сухи цветове, соли за вана, соли за баня с етрични масла на роза, лавандула, мента, хвойна, градински чай, натурални глицеринови сапуни, антицелулитен сапун, ароматизатори за дрехи, натурална козметика, етерични масла за ароматерапия, розова вода , богата и разнообразна розова SPA серия, дневен крем за лице, шампоан и душ гел роза с витамин А и В и натурална розова вода.

В ресторанта на българския щанд посетителите ще могат да дегустират най-вкусните специалитети от националната кухня, както и от някои от био-продуктите на фирмите участници. Компаниите, чиито продукти ще могат да се дегустират в българския ресторант са на месни и млечни продукти на "Маджаров”, млечни продукти на "Бор Чвор”, лютеницата на "Консерв Инвест”  ООД и  на други.

 реклама