АИКБ призова Европейския парламент да активизира усилията си за прилагане Стратегията за кръговата икономика

Без повече забавяне
по статията работи: biznews.bg
АИКБ призова Европейския парламент да активизира усилията си за прилагане Стратегията за кръговата икономика

"Приветстваме инициативата на Европейския парламент за структурирано обсъждане на потенциала на всички заинтересовани страни – работодатели, социални партньори и структури на организираното гражданско общество, в процеса на преход от традиционна, линейна, към кръгова икономика. Този процес изисква промяна на съзнанието и нагласите на цялото общество и ролята на услугите от общ интерес е незаменима". Това заяви д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и вицепрезидент на Европейски център на работодателите и предприятията с публично участие и предприятията, предоставящи услуги от общ интерес - СЕЕР (http://www.ceep.eu/) на конференция "Ролята на услугите от общ интерес в прехода към кръгова икономика", която се проведе на 19 януари в Европейския парламент в Страсбург. Конференцията е организирана от Интергрупата по обществени услуги към Европарламента (https://en.wikipedia.org/wiki/Intergroups_in_the_European_Parliament). Участие в дискусията взеха и членовете на ЕП и съпредседатели на групата г-н Денано и г-жа Матиас, както и докладчикът по въпросите на кръговата икономика на ЕС г-жа Бонафе. АИКБ, като единствен изразител на интересите на доставчиците на услуги от общ интерес, представи тяхната позиция в дебата, като призова и за промяна на дефиницията за малки и средни предприятия, така че в обхвата й да попаднат повече български компании.

"В кръговата икономика трябва да участват всички компании – малки, средни и големи, публични и частни. Що се отнася до услугите от общ интерес, в прехода към кръгова икономика трябва да се включат всички сектори – управлението на отпадъци и води, енергетика, транспорт и др.", посочи д-р Ангелова. В позицията на Постоянната проучвателна група "Услуги от общ интерес" към Европейския икономически и социален комитет - ЕИСК (http://www.eesc.europa.eu/), на която д-р Ангелова е президент, се посочва, че "От съществено значение е да се пристъпи към политика на по-съществено приобщаване на малките и средните предприятия на европейски ниво в процеса на преход към кръгова икономика".

ЕИСК призовава Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕFSI)  да бъде в по-голяма степен насочен към проекти от кръговата икономика. "Жизнено важно е да се осъзнае, че инвестирането в тази област има съществен принос към постигането на общите цели на Плана Юнкер за по-висок растеж, заетост и устойчивост. Това е още по-валидно за инвестициите в кръговата икономика, които включват проекти, използващи нови за пазара технологии и които са по-рискови от конвенционалните инвестиции", подчерта д-р Ангелова.

По време на конференцията, д-р Ангелова призова стратегията за кръговата икономика да започне да се прилага без повече забавяне – както на европейско равнище, така и в страните-членки на ЕС, включително посредством насърчаване на обмена на добри практики между тях. "Наред с бързото приключване на прегледа на законодателството, свързано с управлението на отпадъците, ние също така предлагаме приоритетно преразглеждане на директивата за торовете и стратегията за пластмасите и пластмасовите отпадъци, както и равнопоставено третиране на отпадъците на общинско равнище". Според д-р Ангелова в йерархията на управлението на отпадъците на първо място трябва да бъде поставена превенцията от генериране на отпадъци, последвана от подобряване на продуктовия дизайн, което ще допринесе за удължаването на жизнения цикъл на продуктите и тяхната трайност, както и ще помогне за оптимизиране на бъдещата им повторна употреба и рециклиране. "Необходимо е да се извърши амбициозно преразглеждане на директивата за екодизайна и плана за действие към нея. Европейските разпоредби за еко-етикетирането трябва да бъдат адаптирани и опростени, за да улеснят гражданите при взимането на решение в полза на ресурсноефективни продукти", посочи д-р Ангелова.

През декември 2015 г. Европейската комисия прие пакет от мерки за преход от линеен модел на икономически растеж към кръгова икономика с цел повишаване конкурентоспособността, както и стимулиране на устойчива икономика и създаване на нови работни места. Пакетът мерки включва законодателни предложения относно отпадъците и всеобхватен план за действие, чиято крайна цел е стойността на продуктите и материалите да се запазва възможно най-дълго време, генерирането на отпадъци и използването на ресурси да бъдат сведени до минимум, а продуктите при достигне края на жизнения си цикъл да се използват многократно за създаване на допълнителна стойност.  

 реклама