Volvo Trucks пуска първата скоростна кутия с два съединителя за тежкотоварни автомобили  2

С I-Shift Dual Clutch водачите могат да сменят скорости без отпускане на газ и без прекъсване в подаването на мощност. Така въртящият момент се запазва и товарният автомобил не губи скорост по време на смяната, а резултатът е по-комфортно и по-ефективно движение на пътя
по статията работи: Данаил Казаков
Volvo Trucks пуска първата скоростна кутия с два съединителя за тежкотоварни автомобили

Новата трансмисия на Volvo Trucks I-Shift Dual Clutch разполага с два входни вала и два съединителя, чрез които могат да бъдат избрани две предавки едновременно, като съединителят определя коя от тях да е активна в момента. I-Shift Dual Clutch е особено ефективна в условия, изискващи много смени на скоростите, например при хълмисти пътища или при пътища с много криволинейни участъци и завои или при шофиране в градове с много кръгови движения и светофари. Двата съединителя и ефективното прехвърляне на мощност са от изключително значение и при превоз на товари, които са нестабилни – например превоз на животни или операции с цистерни, тъй като недоловимите смени на скоростите предизвикват по-малко движение в самия товар.

"Когато шофирате с I-Shift Dual Clutch, имате усещането, че разполагате с две скоростни кутии. Когато е избрана една предавка в едната кутия, следващата предавка вече е подготвена в другата. Когато съединителите са два, смяната на предавките се извършва без прекъсване в подаваната мощност. В резултат въртящият момент на двигателя се запазва, а комфортът при шофиране се увеличава значително", каза Астрид Дрюсен, продуктов мениджър "Силови линии" във Volvo Trucks. И допълни, че тази скоростна кутия ще повиши ефективността при управлението на камиони и ще осигури комфорт на водачите по време на трафик или коварни пътни отсечки.

I-Shift Dual Clutch се базира на I-Shift, но предната половина на скоростната кутия е проектирана отново с изцяло нови компоненти. Тя ще бъде на пазара през есента на 2014 г. и ще се предлага за Volvo FH с двигатели Euro 6 D13 и с мощност 460 к.с., 500 к.с. и 540 к.с.

Факти за I-Shift Dual Clutch

  • Трансмисията с два съединителя I-Shift Dual Clutch може да се опише най-общо като две скоростни кутии, свързани заедно. Когато едната кутия е активна, в другата следващата предавка вече е избрана. По време на смяната на предавките първата скоростна кутия се разединява в момента, в който се свързва втората, така че смяната на предавките се извършва без прекъсване на подаваната мощност.
  • I-Shift Dual Clutch се базира на трансмисията I-Shift, като въпреки многото си нови компоненти е само с 12 см по-дълга от обикновената I-Shift.
  • При I-Shift Dual Clutch смяната на предавките става без прекъсване на подаваната мощност, като при шофиране в условия, при които е по-оптимално трансмисията да прескочи няколко предавки, тя извършва смяната точно както обикновената I-Shift.
  • I-Shift Dual Clutch може да сменя скоростите плавно и без никакво прекъсване в предаването на мощност, при която и да е предавка с изключение на смените на обхвата, които се извършват при смяна от 6-та на 7-ма предавка.
  • Плавните, леки смени на скоростите намаляват износването на силовата линия и на останалата част от автомобила.
  • Разходът на гориво при I-Shift Dual Clutch е същият както при обикновена I Shift.
  • I-Shift Dual Clutch ще се предлага при новия Volvo FH като алтернатива на I Shift и на ръчната трансмисия.

 

Volvo Trucks предлага цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти, като предлага пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Поддръжката на клиентите е осигурена чрез глобална мрежа от 2 100 дилъри и сервизи в повече от 140 държави. Товарните автомобили от Volvo се сглобяват в 14 държави на различни континенти. През 2013 г. над 116 000 товарни автомобила Volvo бяха предадени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и, задвижващи системи за морско и промишлено приложение. Групата предлага решения за финансиране и сервизно обслужване. Работата на Volvo се базира на основните ценности на компанията: качество, сигурност и грижа за околната среда.

 реклама