11 лектори от чужбина и България ще представят идеите си на TEDxAUBG

Студенти, преподаватели и гости ще слушат презентациите на различни теми
по статията работи: biznews.bg
11 лектори от чужбина и България ще представят идеите си на TEDxAUBG

11 лектори от 9 различни страни ще бъдат част от TEDxAUBG. Събитието обединява лектори от България, Германия, Молдова, Америка, Турция, Гърция, Мексико и Виетнам. Те ще имат възможността да представят своите идеи пред студенти, професори и гости на тазгодишната конференция в Американския университет в България. Събитието от популярния формат ще се състои на 8 април от 11.00 часа в театъра "Д-р Карл Джераси” в Студентски център "Америка за България”.

Събитието се организира от студенти на Американския университет в България с подкрепата на TEDx. То ще се проведе за шеста поредна година през пролетта на 2017. Темите на лекциите включват изкуство, връзки между хората, екологични тенденции в бизнеса, мода, религия и култура, психология, предприемачество, сила на сензациите в медийния свят и други. Този широк спектър от теми позволява на студентите да получат нови знания и опит, а преподавателите и останалите гости да срещнат вдъхновяващи идеи.

Един от хората, които ще се качат на сцената, е Ву Нгуен, който е обиколил света, сменил много професионални поприща, а в момента развива свой ресторант в центъра на София. Той ще говори за неговия поглед върху предприемачеството и влиянието му върху начина на живот.

Сцената ще завладее и Джовани Верела-Ферейра, човекът зад "The Artidote”, платформа в социалните мрежи, която цели да култивира себеосъзнатост и емпатия чрез представяне на визуални и текстови истории. Популярната българска изпълнителка Сантра също ще бъде част от събитието.

Какво ще  разкажат останалите лектори предстои да се разбере в театъра на Американския универститет в България.

За TEDx:

TEDx е програма за разпространение на ценни идеи, които могат да променят живота ни. Тя дава възможност за самостоятелно организиране на събития на местно ниво, събиращи на едно място хора, които споделят ценностите на организацията TED. По време на TEDx събитие лектори на живо и чрез видео разговори провокират дискусии и сплотеност сред малка група хора. Местните, самостоятелно организирани срещи, се наричат TEDx, където х означава самостоятелно, независимо организирано TED събитие. Конференцията TED предоставя общи насоки за TEDx програмата, но отделните TEDx събития се организират самостоятелно (следвайки определени правила и регламент).

За TED:

TED е организация с нестопанска цел, чиято мисия е споделянето и разпространението на ценни идеи, които могат да променят живота ни. Началото на TED поставя четиридневна конференция преди 27 години в Калифорния и оттогава организацията се разраства непрекъснато. Дейността й включва множество инициативи, подкрепящи идеите, които могат да променят света. В TED водещи учени и практици на световно ниво са помолени в рамките на 18 минути да държат речта на живота си. Тези речи са достъпни безплатно на TED.com. Лектори са били Бил Гейтс, Джейн Гуудол, Елизабет Гилбърт, Сър Ричард Брансън, Беноа Манделброт, Филип Старк, Нгози Оконджо-Ивеала, Изабел Алиенде и бившият премиер на Великобритания Гордън Браун. TED провежда две основни събития ежегодно: всяка пролет се провежда кнференцията TED в Лонг Бийч, Калифорния (паралелно с TEDActive конференция в Палм Спрингс), и TEDGlobal – през лятото в Единбург, Шотландия.

Медийните инициативи на TED включват: TED.com, където се публикуват нови речи всеки ден; TED Разговори, провокиращи дискусии на различни теми сред почитателите на TED; и проектът за свободен превод, който осигуравя субтитри и транскрипти и дава възможност всички речи да бъдат преведени от доброволци от целия свят.

TED е основател на: годишна награда, която се връчва на изключителни личности, стремящи се да променят света, и им дава възможност да реализират идеите си; TEDx предоставя право на хора, които живеят отдалечено, да организират в различни краища на света самостоятелни събития на местно ниво; програмата TED Сподвижници помага на новаторите да станат част от обществото на TED и с негова помощ да увеличат обхвата и въздействието на своите проекти и дейности.

За информация относно предстоящи TED конференции, посетете: http://www.ted.com/registration

 реклама