"БДЖ – Товарни превози" ЕООД – домакин на съвещание на страните по проект за международен влак за комбиниран транспорт

На съвещанието представители на железниците на Беларус, Литва, Украйна, Молдова, България и Румъния обсъдиха текущия статус и перспективите за бъдещо развитие на проекта
по статията работи: Данаил Казаков
"БДЖ – Товарни превози" ЕООД – домакин на съвещание на страните по проект за международен влак за комбиниран транспорт

В периода 14 – 15 май 2014 г. в гр. София се проведе съвещание на страните по проекта за влак за комбиниран транспорт "Викинг". Домакин на срещата беше "БДЖ – Товарни превози” ЕООД.

На съвещанието представители на железниците на Беларус, Литва, Украйна, Молдова, България и Румъния обсъдиха текущия статус и перспективите за бъдещо развитие на проекта. По време на срещата официално беше обявено присъединяването на румънските железници (CFR Marfa) към проекта, което отваря перспективи за неговото развитие в посока от и за Турция, през територията на РБългария.

Влакът за комбиниран транспорт "Викинг” е съвместен проект на железниците на Литва, Беларус и Украйна, който стартира през 2003 г. Към него последователно се присъединяват "БДЖ – Товарни превози” ЕООД (през 2012 г.) и Молдовската железница (през 2013 г.).

Преимуществата на проекта "Викинг” са: връзката с морските превози в Черно и Балтийско море; фиксирания график на превозите и краткото транзитно време; безопасността и съхранението на товарите по време на превоза; ускорените митнически и гранични процедури и обработка на документи; и намаляването на негативното въздействие върху околната среда.

През 2009 г. Европейската асоциация за интермодален транспорт връчва на контейнерния влак "VIKING Train" награда за най-добра практика в интермодалния транспорт, а на международната конференция BEST FACT, състояла се през м. април в Париж, проектът получава награда за "Най-добър проект за екологичен транспорт за 2014 т.”

 реклама